Foto: alfr.md

Ion Ștefăniță: ”Funcția mai puțin contează pentru mine, rămân cu gândul împăcat”

Directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor a fost eliberat din funcție printr-un ordin al Ministerului Culturii. Despre asta anunță însuși, Ion Ștefăniță pe contul de Facebook.

Potrivit directorului AIRM, mâine, 30 noiembrie, este ultima zi de muncă în această funcție. Este ultima zi din cei 12 ani în care a ocupat fotoliul de director al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Ștefăniță anunță public că Ministerul Culturii l-a invitat mâine la serviciul resurse umane pentru a lua cunoștință, sub semnătură, cu ordinul privind eliberarea din funcție.

„…după 12 ani de interimat al funcției, mâine este ultima mea zi de lucru în cadrul Agenției de inspectare și restaurare a monumentelor. După acest mesaj primit, îi urez următorului manager general al AIRM, succese în realizarea a cât mai multe fapte bune pentru domeniul culturii, patrimoniului cultural istoric din Republica Moldova…

Sănătate tuturor, timpul și istoria le pune pe toate și pe toți la locul lor, numai bine. Rămânem cu speranțe spre bine”, a scris Ion Ștefăniță.

Agenţia a fost fondată în anul 2006, iar Ion Ştefăniţă este director general începând cu anul 2009. AIRM este o instituţie specializată, subordonată Ministerului Culturii, care are drept atribuție de bază inspectarea pe teren a monumentelor de istorie, artă şi arhitectură şi a zonelor lor de protecţie, precum şi controlul/supravegherea respectării prevederilor legislaţiei în vigoare în domeniul ocrotirii monumentelor.

Ion Ștefăniță și dragostea lui pentru bijuteriile arhitecturale din sate

Amintim că, în plină pandemie, dintr-o casă lăsată în voia sorții, directorul Agenției pentru Restaurarea și Reabilitare a Monumentelor a făcut o adevărată bijuterie arhitecturală. A reabilitat-o și a făcut-o exemplu pentru mulți moldoveni. 

”Muzeul Ţăranului” de la Molovata Nouă a primit ”o nouă viață” de la Ion Ştefăniţă. 

A procurat o casă veche, a făcut clacă, a reabilitat-o și a adunat lucruri ce adie a istorie. Le-a dus pe toate într-un singur loc numit ”Muzeul Țăranului ”de la Molovata Nouă, loc care poate fi admirat de orice doritor. Ion Ștefăniță menționează că, prin exemplul său, a dorit să-i încurajeze și pe alți conaționali să se oprească din ”bocet” și se apuce de treabă.

”Comparativ cu anul 2019, în 2020 mi-am dat seama unde sunt majoritatea satelor. Din 2010 am intersectat peste 1200 de sate, le-am numit ”satele pustii ale Moldovei” și am preferat să nu mă plâng, am răsuflecat mânecile și am oferit lungime de viață la o casă veche, fiind restaurată, reabilitată, amenajată, valorificată. Să ne oprim din bocet și să pornim o clacă națională, suntem 2,8 milioane de oameni rămași acasă, hai să ne facem ordine în casă, în Moldova noastră frumoasă. Să renaștem satele Moldovei”, menționează directorul Agenției de Restaurare și Reabilitare a Monumentelor.

Muzeul Țăranului  se află în satul Molovata Nouă, raionul Dubăsari. Zona deschide o priveliște extraordinară asupra Râului Nistru și se bucură de tot mai multă popularitate.

Dosar Media

Ai o noutate?