Fostul premier Ion Chicu, anunță crearea Grupului de inițiativă pentru înregistrarea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.
Obiectivul principal al PDCM constă în dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova, prin consolidarea societății și integrarea statului nostru în Uniunea Europeană, menționează fostul premier.
”Sunt onorat să fac parte dintr-o echipă de patrioți ai Țării, care de-a lungul activității lor au manifestat mult profesionalism și respect față de oameni”, spune Chicu.
Din noul partid vor face parte:
Viorica Dumbrăveanu (ex-Ministru MSMPS), Vasile Tomuz (Vicedirector Institutul Mamei și Copilului), Anatol Usatîi (ex-Ministru MEI), Iulia Costin (Director ODIMM), Marina Golovaci (Vicedirector Asociația Medicală Teritorială Buiucani), Liliana Iaconi (Secretar general al Guvernului), Alexandru Botnari (Primar mun. Hâncești), Sorina Ciobanu (Director la Școala de muzică din or. Șoldănești), Mihail Catan (Primar s. Molești, Ialoveni), Ivan Gheorghiu (Secretar de stat MECC), Alexandru Holostenco (Director Spitalul de Copii „Valentin Ignatenco”), Victor Coadă (antreprenor, ex-Director SFS), Natalia Postică (șef adjunct de Direcție Cancelaria de stat), Marin Alla (angajat al Cancelariei de stat, expert în drepturile omului și relațiile interetnice), Elena Gavriliță (sef Direcție MSMPS), Luigi Savoia (specialist în strategie de marketing și comunicare), Djulieta Popescu (sef Direcție MSMPS), Iulian Oltu (Director Spitalul de Dermatologie și Maladii comunicabile), Marin Ursachi (Director IP „Baza auto a Cancelariei de stat”), Eugen Bălțat (Coordonator al inițiativei SOS-minor), precum și mulți alți colegi din diferite domenii.
”Noi, cetățenii Republicii Moldova, am moştenit un pământ de o frumusețe rară, o Ţară pe care suntem datori să o păstrăm și să o dezvoltăm pentru urmașii urmașilor noștri. Băștinașii acestui meleag au fost tot timpul oameni vrednici și curajoși, au știut mereu să înfrunte greutățile și au trecut cu demnitate de vremurile vitrege. Și astăzi, poporul nostru este pus la grea încercare, dar suntem siguri că vom depăși și această perioadă de restriște!”, menționează fostul premier.
Principalul deziderat al partidului, potrivit lui Ion Chicu este crearea tuturor condițiilor pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, ”deoarece aceasta este singura posibilitate de a ne păstra statalitatea, de a crește nivelul de trai al oamenilor și de a valorifica oportunitățile de dezvoltare contemporane”.
”Integrarea în UE este și unica șansă de reintegrare a regiunii transnistrene. Realizarea obiectivului de integrare europeană va fi un suport în plus năzuințelor noastre de a construi relații de cooperare, bazate pe respect reciproc cu toate țările lumii, în special cu partenerii noștri strategici”, precizează Ion Chicu.
Potrivit fostului premier, îmbunătățirea condițiilor de viață în țară este posibilă prin restabilirea ordinii stricte, în deplină concordanță cu principiile statului de drept.
”Într-un stat democratic și puternic nu există corupție, nu există încălcarea drepturilor omului și nici dezmăț politic și administrativ. Acest obiectiv este realizabil și constituie prioritate absolută pentru echipa PDCM”, mai adaugă Chicu.
Salariile și pensiile oamenilor pot fi majorate esențial, spune Chicu, iar drumurile, apa, canalizarea şi toată infrastructura publică pot fi construite la standarde europene, doar dacă ”asigurăm dezvoltarea economică a țării noastre. Aceasta se poate realiza exclusiv prin politici economice și fiscale stimulatorii pentru economie, prin investiții publice masive în localități și infrastructură, prin deetatizarea activelor statului și prin promovarea economiei verzi/ecologice”.
”Pentru echipa noastră, prioritatea imediată pentru domeniile ocrotirii sănătății, educației, științei, culturii, sportului este sporirea motivației materiale și spirituale a cadrelor profesionale din aceste domenii, însoțită de creșterea eficienței și calității activității acestor sectoare”, opinează Chicu.
Echipa fostului premier are ca obiectiv imediat divizarea și restabilirea unor ministere, înlocuirea raioanelor cu un număr limitat de regiuni şi sporirea autonomiei financiare a autorităților locale de nivelul întâi.