Foto: dosarmedia.md

”Întârzieri la plata salariilor și pensiilor pentru decembrie și ianuarie” – un vicepreședinte de Parlament trage alarma

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, semnalează probleme semnificative în ceea ce ține de plata pensiilor și salariilor pentru următoarea perioadă. Într-o postare pe Facebook, deputatul PPDA, menționează că Guvernul a preconizat inițial că, în anul curent, Moldova va obține prima tranșă de bani de la FMI și următoarea tranșa de la UE, condiționată de existența programului cu Fondul Monetar Internațional. Valoarea sumară a suportului financiar respectiv ar fi constituit aproximativ 4,4 miliarde de lei.

Însă, acești bani nu mai ajung în Republica Moldova și există riscul ca plățile bugetare să fie efectuate cu întârziere, ori chiar să nu fie achitate, menționând că pentru luna decembrie și ianuarie, pensionarii și bugetarii vor primi cu întârziere pensiile și salariile, iar ulterior nu se știe ce se va întâmpla.

”Deja evident că acești bani nu ajung anul curent la noi în țara, întrucât nu va fi semnat nici un acord cu FMI. Din informații de la Ministerul Finanțelor am realizat că în lipsa acestui sprijin soldul la 31.12.2020, pe conturile trezoreriei, se așteaptă maximum în jur de 2 miliarde de lei”, spune Alexandru Slusari.

Totodată, Slusari menționează că trebuie de remarcat faptul că, lunar, doar pentru achitarea pensiilor și salariilor bugetarilor e nevoie de aproximativ 3,5 miliarde lei. Luna ianuarie tradițional este cea mai problematică pentru Ministerul Finanțelor sub aspectul acumulării veniturilor.

”În acest context există un risc serios ca salariile și pensiile pentru decembrie-ianuarie vor fi achitate cu rețineri. Dar alte cheltuieli bugetare în perioada imediat următoarea în general nu vor fi posibile. Mai mult decât atât, Guvernul și pentru proiectul bugetului pentru 2021 vine cu o abordare riscantă. Acele 4,4 miliarde de lei sunt introduse în proiectul bugetului ca sursa de acoperire a deficitului bugetar. În contextul alegerilor anticipate există o probabilitatea foarte înaltă că următorul executiv plenipotențiar va fi instituit în Moldova nu mai devreme de luna iunie, iar programele cu donatorii vor apărea în cel mai bun caz la toamna 2021”, mai adaugă Slusari.

În acest context, Slusari vine cu un îndemn către Guvernul condus de premierul ion Chicu. ”

”Reiterez indemnul nostru ca guvernul Chicu să revizuiască mai multe cheltuieli bugetare, renunțând la majorări substanțiale de finanțare a instituțiilor de forță, proiectul criminal Arena Națională, construirea și reparația unor ambasade și judecătorii, procurarea automobilelor pentru instituțiile bugetare etc. Totodată, se impune micșorarea cheltuielilor pentru drumuri, întrucât deseori avem semnale că la acest capitol există doar cârpiri și spălări de bani cu ”otcatur”. Iar banii, parțial disponibilizați, propunem să fie realocați pentru sprijinul pensionarilor, agricultorilor, autorităților publice locale și programelor pentru Diaspora”, mai adaugă vicepreședintele Parlamentului.

Menționăm că premierul Ion Chicu a îndemnat partidele politice din Parlament să voteze pentru proiectul politicii bugetar fiscale pentru anul 2021, de altfel, există riscul să nu poată fi achitate pensiile și salariile pentru lunile următoare.

Dosar Media

Ai o noutate?