Inflație de 14% în Moldova la sfârșit de 2021! Cât vor mai crește prețurile ne spune guvernatorul BNM

Inflație de 14% în Moldova la sfârșit de 2021! Cât vor mai crește prețurile ne spune guvernatorul BNM

Autor: Eleonora Lisnic

Într-un an, produsele alimentare s-au scumpit cu mai mult de 17%, mărfurile nealimentare – cu peste 12%, iar serviciile prestate populaţiei – cu mai mult de 11%. În ultima lună a anului 2021, produsele alimentare s-au scumpit cu 2,22%.

Ritmul anual al inflaţiei a constituit 13,94% în luna decembrie 2021, a anunțat  Banca Națională a Moldovei (BNM) marți, 11 ianuarie. Reamintim că ținta inflației considerată de BNM optimă pentru dezvoltarea economiei moldovenești este de 5%, plus/minus 1,5%.

Într-un interviu în care guvernatorul BNM, Octavian Armașu, răspunde la întrebările expediate de mai multe medii de informare și publicat tot pe 11 ianuarie pe site-ul instituției, este abordată bineînțeles și tema ratei inflației, care pe final de 2021 a fost de tocmai 35 de ori mai mare decât la sfârșitul anului 2020, când constituia doar 0,39%.     

„Datele disponibile și analizele arată că rata anuală a inflației și inflația de bază vor crește rapid în prima jumătate a anului 2022, după care se vor tempera. În luna februarie, BNM urmează să publice primul Raport asupra inflației din anul 2022 și informația va fi actualizată conform datelor la zi”, declară în interviu Octavian Armașu.

De ce BNM nu aplică măsuri mai „agresive” pentru temperarea inflației

„Voi preciza că dacă BNM ar reacționa agresiv pentru a readuce inflația mult mai repede în proximitatea țintei, atunci efectele directe asupra economiei reale ar aduce mai mult rău decât bine (costurile economice ar fi foarte mari)”, susține Octavian Armașu.

Guvernatorul menționează că, pe parcursul anului trecut, „Banca Națională a venit cu măsuri de politică monetară care au atenuat riscurile și presiunile proinflaționiste”. Potrivit lui, a fost nevoie ca BNM să aplice măsuri restrictive „atunci când, în a doua jumătate a anului trecut, a apărut o incertitudine asociată crizei energetice – creșterea prețurilor la gazele naturale și petrol pe piața internațională, care au încetinit activitatea economică globală cu repercusiuni asupra cererii și activității economice interne”.

Octavian Armașu explică: „Accelerarea pronunțată a ratei anuale a inflației în anul trecut, dar și menținerea unui nivel înalt în anul curent sunt determinate, în principal, de conjunctura macroeconomică externă care generează presiuni inflaționiste pronunțate pe fundalul crizei energetice la nivel regional, creșterea pronunțată a prețurilor la materiile prime, dar și majorarea semnificativă a cheltuielilor aferente transportului internațional de mărfuri”.

Referitor la creșterea prețurilor de consum, guvernatorul BNM consideră oportun să sublinieze că „rezultatele la nivel de țară, indiferent de tipul fenomenelor sau evoluțiilor ce au loc, nu depind doar de o instituție, fiind necesare eforturi conjugate din partea tuturor autorităților, în limita competențelor de activitate ale acestora”.

Produsele alimentare s-au scumpit cel mai mult

Ca de obicei, concomitent cu BNM, Biroul Național de Statistică (BNS) a publicat pe 11 ianuarie raportul lunar din care devine clar ce scumpiri au contribuit în special la creșterea ratei inflației.

Prețurile medii de consum în luna decembrie 2021, comparativ cu luna decembrie 2020 (în ultimele 12 luni) au crescut cu 13,94%. Produsele alimentare s-au scumpit într-un an cu 17,46%, mărfurile nealimentare – cu 12,06% și serviciile prestate populației – cu 11,59%, precizează BNS.

În luna decembrie 2021 faţă de luna noiembrie 2021, prețurile au crescut cu 1,66%.  Majorarea preţurilor la produsele alimentare a fost de 2,22%, la mărfurile nealimentare – de 1,07% și la serviciile prestate populației – de 1,72%.

În luna decembrie 2021, faţă de luna noiembrie 2021, au crescut în particular preţurile la următoarele produse alimentare: struguri proaspeți – cu 10,1%, carne de vită – 4,9%, pâine din făină de grâu – cu 4,5%, ouă de găină – cu 4,3%, biscuiți și turte dulci – cu 3,4%, cartofi – cu 2,6%, legume – cu 2,5% (inclusiv la varză – cu 13,1%, ceapă uscată – cu 7,8%, ciuperci proaspete – cu 5,7%, legume rădăcinoase – cu 5,3%, usturoi – cu 3,7%).

La categoria „mărfuri nealimentare”, în luna decembrie 2021 față de noiembrie 2021, au fost înregistrate creșteri mai semnificative de preț la: cărbune de pământ – cu 7,2%, plante și flori –  6,7%, lemne pentru foc – cu 5,3%, mobilă și echipamente de uz casnic – cu 2,2%, materiale pentru întreținerea și repararea locuinței – cu 1,8%, cizme, pantofi și alte tipuri de încălţăminte – 1,7%, articole de îmbrăcăminte și aparate de uz casnic de capacitate mare, electrice și neelectrice – cu câte 1,5%.

Concomitent, în luna decembrie 2021 în comparație cu noiembrie 2021, au fost înregistrate unele reduceri de preț la motorină – cu 6,5%, benzină – cu 4,7%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 2,6%.

Pentru serviciile prestate populaţiei, în luna decembrie 2021 faţă de luna noiembrie 2021, au fost înregistrate creșteri de prețuri la cursurile de instruire pentru obținerea permisului de conducere – cu 29,6%, serviciile de reparare a mobilei și a articolelor de mobilier – cu 9,2%, serviciile transportului de pasageri cu taxiul – cu 6,6%, serviciile de alimentație publică – cu 2,8%.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?