IGSU bate alarma: Într-o singură zi, cinci persoane, dintre care doi minori, s-au intoxicat

Conform datelor înregistrate din subdiviziunile teritoriale IGSU, pe parcursul zilei de 19 decembrie, cinci persoane, între care doi minori, au primit intoxicații în urma utilizării sobelor defecte și instalațiilor alimentate cu gaze naturale.

Primul caz a fost înregistrat la Cricova, municipiul Chișinău, unde un bărbat și o femeie s-au intoxicat cu monoxid de carbon în propria casă. Persoanele au fost internate în stare gravă la Spitalul Sfânta Treime pentru îngrijiri medicale necesare. Viața acestora la moment este în afară oricărui pericol.

Totodată, în seara zilei de ieri o femeie cu doi minori, în vârstă de 13 și, respectiv, de 6 ani, din localitatea Cuconeștii Noi, raionul Edineț, s-ar fi intoxicat în urma scurgerii cu gaz natural de la încălzitor de apă pe gaz.

Aceștia au fost preluați la spitalul raional în secția pediatrie, iar potrivit datelor recepționate ulterior, starea acestora s-a ameliorat până în dimineața de 20 decembrie. Circumstanțele și cauza incidentelor urmează a fi stabilite de specialiști.

În acest context, IGSU îndeamnă cetățenii să fie foarte prudenți și să respecte regulile antiincendiare în perioada rece a anului. Cetățenii sunt rugați să verifice sobele și căile de evacuare a fumului înainte de utilizare. Pentru evitarea incendiilor și cazurilor de intoxicație cu monoxid de carbon, încăperile încălzite cu sobe trebuie să fie aerisite, iar focul trebuie să fie stins pe noapte.

Mai mult, este indicat ca persoanele să nu aprindă focul în sobe cu lichide ușor inflamabile, dar și să îndepărteze lucrurile combustibile și ușor inflamabile din preajma instalațiilor de încălzit.

IGSU informează oamenii despre riscul utilizării instalațiilor electrice defecte care pot provoca incendii în locuințele acestora.

De asemenea, pentru evitarea exploziilor și intoxicațiilor cu gaze naturale, oamenii sunt îndemnați să păstreze butelii de gaz în exteriorul locuințelor, să alimenteze astfel de utilaje numai cu combustibilul pentru care sunt destinate, să verifice sistematic instalațiile alimentate la gaze naturale utilizate în casele și gospodăriile acestora.

În situații de risc cetățenii sunt rugați să apeleze la numărul de urgență 112.

Turcan Ana

Ai o noutate?