Idei pentru fotografii de Crăciun cu familia: Capitala a îmbrăcat straie de sărbătoare, decor gratuit pentru poze

Pe 1 decembrie s-au aprins lumințele pe principalul Pom de Crăciun al țării. Pentru că e pandemie, anul acesta ați putea schimba tradiționalele ședințe foto din studio cu una în aer liber. Puteți merge împreună cu familia să faceți fotografii de Crăciun chiar în centrul Capitalei.

Atmosfera e cu adevărat magică. Vedeți în galeria foto de mai jos cât de frumos au fost decorate străzile din centrul Chișinăului.

10 sfaturi pentru fotografii de Crăciun acasă şi în grădină

1. Alegeţi momentele importante

„Pentru instantanee, gândiţi-vă ce aspecte ale sărbătorii sunt importante pentru dvs. şi familia dvs. Pe lângă decorarea bradului şi despachetarea cadourilor, mai sunt şi plimbările la târgul de Crăciun, pregătirile pentru cină, semnarea felicitărilor, emoţia întâlnirii cu Moş Crăciun şi, fără îndoială, multe alte lucruri care înseamnă ceva pentru dvs. şi cei dragi. Aşa că asiguraţi-vă că aveţi mereu aparatul foto la îndemână…”

2. Concentraţi-vă pe lucrurile care contează
„Lucrurile care creează o atmosferă intimă în viaţa reală nu sunt întotdeauna potrivite pentru o fotografie clară, aşa că atunci când fotografiez portrete în casele oamenilor, deseori mut mobilier sau decoraţiuni în exces din cadru, inclusiv tablourile de pe perete. Nu fac acest lucru pentru fotografiile instantanee, dar, din fericire, există multe alte moduri de a ajusta fundalul utilizând doar aparatul foto. Nu numai că puteţi să alegeţi un unghi bun şi să încadraţi fotografia, dar puteţi şi să creaţi un fundal estompat cu efect bokeh fotografiind cu o deschidere mare a diafragmei, precum f/1,8.”

3. Gândiţi-vă la fundal
„Pentru un portret de familie, caut un fundal calm, astfel încât să nu distragă atenţia de la persoanele din fotografie. Nu trebuie însă să fie neapărat simplu: puteţi include un brad de Crăciun sau luminiţe de Crăciun pentru a crea o atmosferă de sărbătoare.”

4. Folosiţi recuzită şi decoraţiuni
„Pentru o fotografie de exterior de Crăciun, veţi avea nevoie de elemente în cadru care să denote că este perioada Crăciunului, precum brazi, lumini şi decoraţiuni. Vă puteţi aduce şi propria recuzită, precum ciorapi de Crăciun, jucării sau acadele. Nu vă fie teamă că exageraţi: este mai bine să aveţi câte puţin din toate decât să vă limitaţi la unul sau două tipuri de recuzită. Nu uitaţi de îmbrăcămintea festivă. Poate părea ciudat dacă subiecţii pozează în jachete obişnuite, ţinând recuzita de Crăciun şi înconjuraţi de luminiţe de Crăciun. Asiguraţi-vă însă că îmbrăcămintea nu distrage atenţia de la feţele din imagine, cu prea multe culori puternice şi contrastante.”

5. Folosiţi obiectivul potrivit
„Staţi la distanţă de persoane pentru a putea folosi un obiectiv de 50 mm. Poate fi tentant să folosiţi un obiectiv grandangular pentru a include în cadru mai multe persoane înghesuite, însă distanţele focale mici vor crea distorsiuni care nu vor fi pe placul familiei dvs. Dacă nu aveţi un obiectiv special pentru portrete, staţi cât mai departe posibil de subiect şi apropiaţi scena utilizând un obiectiv standard.”

6. Faceţi astfel încât să fie distractiv pentru copii

„Pentru a obţine fotografii bune cu copiii la joacă, cel mai bine este să vă jucaţi cu aceştia, încurajându-i puţin, stimulându-le imaginaţia şi încrederea. Încercaţi să aflaţi de la copii ce le place să facă şi creaţi o situaţie în care pot demonstra acel lucru. Veţi obţine cele mai bune fotografii când toată lumea se distrează.”

7. Lăsaţi muzica pornită
„Încercaţi să evitaţi liniştea în timpul pregătirilor pentru o fotografie de grup. Adeseori, fotografii începători au tendinţa să se axeze pe aspectele tehnice, concentrându-se pe ei înşişi şi uitând de persoanele care pozează pentru fotografie. Prietenii şi membrii familiei se vor plictisi şi acest lucru se vede în fotografii. Spuneţi-le ce faceţi şi porniţi muzica pentru a ajuta oamenii să se relaxeze. De obicei, aduc o boxă portabilă la şedinţele foto exact din acest motiv.”

8. Perfecţionaţi-vă compoziţia fotografiei de grup

„Este esenţial să structuraţi grupul pentru un portret de familie. Obiectivul dvs. este să aranjaţi pe toată lumea astfel încât fiecare să aibă capul la alt nivel. Încercaţi să găsiţi scaune de diferite înălţimi sau folosiţi un fotoliu şi rugaţi pe cineva să stea pe braţul fotoliului. De obicei, încep cu centrul cadrului şi merg spre margini, adăugând câte o persoană pe rând. Însă dacă familia este mare, mă uit prin vizor, stabilesc dimensiunea cadrului şi pun două persoane în marginile din stânga şi din dreapta ale cadrului. Apoi le cer tuturor celorlalţi să ocupe spaţiul dintre aceştia şi fac câteva corecţii pentru a obţine cea mai bună compoziţie. Setând temporizatorul de pe aparatul foto sau folosind aplicaţia Canon Camera Connect pentru a realiza fotografia de la distanţă, puteţi să vă includeţi şi pe dvs. în cadru. Nu uitaţi să faceţi mai multe fotografii, în cazul în care cineva clipeşte.”

9. Utilizaţi adâncimea potrivită a câmpului
„Pentru un portret de grup, aproape întotdeauna veţi lucra cu două rânduri de persoane. Pentru a obţine o focalizare clară pe toţi participanţii de pe cele două rânduri, diafragma ar trebui să fie de aproximativ f/4-5,6.”

10. Nu uitaţi de animalele de companie

„Becurile şi jucăriile de Crăciun sunt noi şi atrăgătoare pentru animalele de companie, aşa că există şanse destul de bune să obţineţi fotografii de Crăciun amuzante şi jucăuşe cu acestea. Puteţi tachina pisica cu panglica de la un ambalaj de cadou sau cu luminiţele de Crăciun, iar câinii se vor juca bucuroşi afară în zăpadă cu copiii – toate acestea sunt subiecţi excelenţi pentru fotografii de Crăciun amuzante.”

Dosar Media

Ai o noutate?