Foto: reuters

HoReCa, deranjată de acuzațiile aduse de Ion Ceban: Restaurantele și cafenelele nu sunt un focar de infecție

De la începutul pandemiei provocate de COVID-19 și până astăzi, „Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova” MĂR se arată deranjată  de acuzațiile primarului Capitalei, Ion Ceban, care i-a acuzat la ședința de luni a Primăriei, că agenții economici din acest sector nu respectă normele epidemiologice impuse. Astfel, aceștia precizează că ”HoReCa și-a arătat mereu deschiderea și a demonstrat în repetate rânduri autorităților, că este un partener de încredere”.

”Întotdeauna am optat pentru un dialog constructiv, pe subiecte ce afectează activitatea domeniului HoReCa. Din păcate, nu întotdeauna am fost auziți și ascultați. Fapt ce a dus la o serie de decizii confuze ale autorităților, adoptate cu multe scăpări”, se arată într-o declarație oficială a „Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova”

Totodată, aceștia precizează că sunt îngrijorați de controalele inopinate care au loc în ultima perioadă. Mai mult, ei combat teza potrivit căreia ”domeniul HoReCa este catalogat drept un focar de COVID, fapt ce nu corespunde realității”.

”Ne îngrijorează că, în urma controalelor inopinate, care au avut loc în weekend, atât autoritățile, cât și unele surse mass-media au utilizat generalizări și au etichetat domeniul HoReCa drept un focar de COVID. Fapt ce nu corespunde realității. Aceste declarații nu fac decât să știrbească imaginea domeniului în care activăm și să descurajeze, atât agenții economici și angajații, care încearcă să facă față acestei crize fără precedent, cât și oaspeții localurilor”, mai precizează reprezentanții acestui sector.

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova menționează că ”existența unor încălcări, admise de unii agenți economici, reprezintă urmările deciziilor confuze, adoptate cu multe scăpări de către autoritățile competente, care trebuie să își asume responsabilitatea pentru acestea”.

Ne îngrijorează faptul că, prin aceste declarații, se încearcă din nou aducerea domeniului HoReCa într-o zonă de incertitudine sau în fața unor noi decizii restrictive, chiar și până la sistarea activității localurilor de alimentație publică”, adaugă reprezenanții sectorului HoReCa.

Asociația Națională a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Republica Moldova reamintește că:

  • Unul din principiile de bază a activității HoReCa este respectarea cu strictețe a măsurilor sanitare. Sănătatea și siguranța oaspeților a fost și rămâne o prioritate majoră, atât în pandemie, cât și până la ea.
  • Domeniul HoReCa este subiectul controalelor permanente, realizate de către instituțiile responsabile. Respectiv, localurile sunt în primul rând interesate de respectarea măsurilor de siguranță, pentru a-și putea desfășura în continuare activitatea. Având în vedere că, HoReCa este sectorul care nu a beneficiat de nicio susținere financiară din partea statului și se află într-o majoră criză economică.

”Ca și până acum, vom da curs oricăror invitații la dialog și ne vom exprima ferm și în cunoștință de cauză opinia vis-a-vis de situația în care se află domeniul în care activăm. Așteptăm din partea autorităților responsabilitate față de mediul de afaceri și cetățeni, decizii asumate și eficiente, care să garanteze buna lor funcționare”, conchid aceștia.

Amintim că, în cadrul ședinței de luni a serviciilor Primăriei Chișinău, autoritățile municipale au anunțat că au efectuat controale inopinate în zilele de 21 și 22 noiembrie. Astfel, verificările au scos la iveală că există unități de alimentație publică care nu respectă măsurile de prevenire a infectării cu coronavirus, iar acest lucru l-a indignat la culme pe edilul șef al Capitalei. Totodată, vor avea discuții cu reprezentanții HoReCa și ulterior va fi luată o decizie privind activitatea acestora.

 

Dosar Media

Ai o noutate?