Foto: tv8

Gavriliță le-a pus gând rău: Cere sprijinul UE pentru a-i găsi și băga la pușcărie pe Plahotniuc, Șor și Platon

Gavriliță le-a pus gând rău – Plahotniuc, Șor și Platon să ajungă la pușcărie

Prim-ministrul Natalia Gavriliță a cerut sprijin la nivel european pentru a găsi cele mai ”vestite” personaje ”căutate” de justiția moldovenească.

Astfel, având în vedere că figuranții în dosarul fraudei bancare – Platon, Plahotniuc și Șor se află în afara țării, Gavriliță a solicitat sprijin internațional.

”De exemplu, Platon este în Londra, Șor în Israel, Plahotniuc, cel mai probabil în Cipru, dar toți au proprietăți în UE”, a menționat Gavriliță într-un interviu pentru CNN.

Gavriliță a adăugat că Platon, Șor și Plahotniuc sunt doar vârful ”piramidei”, care are o componență mult mai vastă. Adică, sunt mai multe persoane care trebuie trase la răspundere.

Menționăm că, în luna iulie, controversatul afacerist Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova.

Potrivit informațiilor vehiculate, acesta ar intenționa să ceară azil politic în Marea Britanie.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a comentat că este o bătaie de joc faptul că acestuia i s-a permis să plece liber din RM.

”Din câte se știe, Platon figurează în mai multe dosare penale gestionate de procurori, astfel încât cel puțin o interdicție de a părăsi țara era obligatorie. Nu știu ce explicații va găsi și de această dată procurorul general, dar sunt aproape sigur că așa ceva nu se putea face fără acceptul lui. Dar persoane care le permit pușcăriabililor de calibru mondial să fugă nestingherit din țară nu pot a priori să reformeze justiția și să lupte cu corupția. Adică nu pot face dreptate așa cum a cerut poporul Republicii Moldova în cadrul scrutinului din 11 iulie”, a comentat Sergiu Litvinenco.

Vlad Plahotniuc a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, după ce a pierdut puterea. În luna iulie 2020, Interpol a refuzat să-l dea în căutare internațională pe fostul lider PDM, oligarhul Vlad Plahotniuc, și a decis radierea datelor acestuia din bazele de date ale organizației.

Procurorii moldoveni au transmis, însă, o nouă solicitare către Interpol, însoțită de noi probe despre implicarea sa în jaful bancar de 1 miliard de dolari din sistemul bancar al țării în 2014.

În aceeași perioadă cu Plahotniuc a fugit și Ilan Șor din țară, acuzat în dosarul fraudei bancare. Potrivit Procuraturii, liderul Partidului „Șor” ar fi trecut ilegal frontiera în perioada 14-17 iunie 2019, la bordul unei aeronave charter, fără a trece controlul vamal și cel de frontieră.

Acuzatorii de stat precizau că acest lucru a avut loc prin zonele de acces limitat ale Aeroportului şi a fost posibil din cauza atitudinii neglijente faţă de obligaţiunile de serviciu ale angajaţilor Serviciului Vamal şi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, care activează pe teritoriul Aeroportului, precum şi cu implicarea nemijlocită a angajaţilor Companiei „Avia Invest”, care deţine în concesiune Aeroportul şi asigură serviciile de transport şi trafic aerian, realizează măsuri de securitate aeronautică pe teritoriul aerodromului de unde au decolat respectivele aeronave pe curse charter.

Pentru trecerea ilegală a frontierei de stat, deputatul ar putea fi pedepsit cu amendă, 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunităţii sau închisoare de până la 2 ani.

Reţinut în mai 2015, Ilan Şor a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani, dar instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Dosar Media

Ai o noutate?