”Gavrilița are vână”, ”Popescu are stofă de mare diplomat” – Fostul premier Ion Sturza susține că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ne-a legat cu lumea civilizată.
Astfel a reacționat fostul premier al Republicii Moldova, Ion Sturza după ce reprezentanții guvernării de la Chișinău au semnat cererea de Aderare la Uniunea Europeană.
”Ce noroc trebuia să ai să ajungi la guvernare în așa vremuri? Pandemie devastatoare, inflație globală, șantaj energetic, război la vecini, refugiați, insecuritate. Opoziție crescută și educată de agresori, „ai noștri” mânați de ură și vendetă personală și un primar al capitalei care folosește în modul cel mai cinic bieții refugiați ca armă politică și PR dezgustător.
Ce noroc trebuie să ai să iei decizii care acum o săptămână păreau de neconceput, să închizi Sputnik-ul și alte canale de propagandă ale rușilor? Dar cel mai important – să semnezi cererea de aderare la Uniunea Europeană. Și să o faci conștient, coordonat cu UE, cu liderii europeni. Să o faci în așa fel, ca să nu fie „o scrisoare pierdută”, ca să nu fii refuzat și blocat.” scrie Ion Sturza pe pagina sa de Facebook.
Fostul premier susține că este conștient de faptul că mulți încă mai cred că ar fi greșit atunci când a susținut-o pe Maia Sandu, dar el continuă să fie ferm pe poziție.
”Puteți voi (unii) să continuați să spuneți că am greșit ani în urmă când am susținut-o deschis pe Maia Sandu, când am spus că Natalia Gavrilița are vână sau că Nicu Popescu are stofă de mare diplomat. Că risc, inclusiv fizic, că supăr pe frați și prieteni. Poate. Dar ce mai contează în condițiile de azi? Da, Maia Sandu ne-a „legat”. Și nu a făcut-o ca lașul de Putin cu sângele ucrainenilor. Ea ne-a „legat” cu lumea civilizată, cu UE! Bravo, doamna președinte!”, a adăugat Sturza.
De altă parte Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a susținut un briefing de presă în cadrul căruia a declarat că condamnă graba cu care conducerea țării noastre, reprezentată de PAS, a depus cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeană (UE).
”Orice modificare a statutului de politică externă al statului nostru, aderarea la structuri integraționiste, ce prevăd restricționarea suveranității noastre și asumarea unor angajamente politice, este posibilă doar printr-un referendum și cu condiția unui consens național durabil. Așa cum au demonstrat un șir de state europene în ultimii 20 de ani – România, Cehia, Muntenegru, Polonia și alte țări”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.
PSRM îndeamnă autoritățile să renunțe la abordarea la pachet a deciziilor unilaterale de conjunctură, dar și să înceteze să facă populism politic.