Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Foto: Rezervația „Orheiul Vechi” poate fi admirată de la înălțime, de pe noua Platformă de Belvedere

Foto: Rezervația „Orheiul Vechi” poate fi admirată de la înălțime, de pe noua Platformă de Belvedere

De acum înainte, turiștii care vor vizita „Orheiul Vechi” vor avea posibilitatea să admire priveliștea de la înălțime – în rezervația cultural-naturală a fost inaugurată prima platformă de belvedere.

Platforma oferă „o priveliște unică spre defileu și obiectivele turistice ale acesteia, un loc ce a devenit de mai mult timp un punct de oprire spontană a vizitatorilor”, informează, într-un comunicat de presă difuzat pe 5 decembrie, Asociatia Jurnaliștilor de Mediu. 

Capacitatea platformei este de 20 de persoane, aceasta având o suprafață de 38 de metri pătrați. Platforma este completată cu o cale de acces pavată, 115 metri de balustradă de protecție, panou de informare și sistem de iluminat artistic. În procesul de construcție au fost implicați meșteri-pietrari din comunitățile locale, fapt ce-i conferă autenticitate lucrării, menționează sursa citată.

De asemenea, pe platformă se regăsește un pupitru cu informație despre patrimoniul cultural al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, realizat în alfabetul Braille, destinat persoanelor cu deficiențe de vedere, pentru a le asigura o imagine perceptibilă despre ceea ce îi înconjoară”, precizează Asociația Jurnaliștilor de Mediu.

orheiul vechi
Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Platforma de Belvedere de la Orheiul Vechi va contribui și la asigurarea confortului și securității vizitatorilor Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi” ce vin să se bucure de peisajul unic al arealului.

De asemenea, va garanta protejarea și conservarea naturii, și a patrimoniului cultural, pentru că va contribui la reducerea apariției potecilor și locurilor de popas haotice, se explică în comunicatul de presă.

Amenajarea Platformei de Belvedere a fost realizată de Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, cu suportul U.S. Forest Service și Ministerului Culturii al Republicii Moldova. La inaugurare a participat și ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Ministrul și-a exprimat speranța că respectivul concept de amenajare a platformei de belvedere „va servi drept sursă de inspirație și pentru alte activități turistice, pentru a putea asigura un turism cu adevărat accesibil, conservând în același timp cu responsabilitate moștenirea culturală și resursele naturale existente în Republica Moldova”.

În același timp, fiecare obiectiv turistic național nou trebuie să asigure accesul persoanelor cu nevoi speciale, astfel consolidând incluziunea lor socială”, a adăugat Sergiu Prodan.


Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Potrivit lui Ion Ceban, director general al Rezervației Cultural-Naturale „Orheiul Vechi”, „scopul Platformei de Belvedere de la „Orheiul Vechi” este de a contribui la crearea condițiilor necesare pentru conservarea mediului patrimonial al rezervației, de a dirija fluxul de vizitatori spre zone special amenajate, de a evita tasarea solului și distrugerea covorului vegetal pe suprafețe mari, cu posibilități de dezvoltare a unor noi forme de turism și trasee tematice. De asemenea, administrația rezervației este orientată spre atragerea turiștilor cu nevoi speciale și incluziunea tuturor în procesul cunoașterii patrimoniului cultural și natural al țării”.

Elena Scobioală, coordonator local al U.S. Forest Service, a menționat că „ideea acestui concept de amenajare a platformei de belvedere la Orheiul Vechi a apărut în octombrie 2018, în timpul unei vizite în Parcul Național Rocky Mountains, desfășurată în cadrul „Seminarului Mobil privind planificarea şi managementul turismului în ariile protejate din SUA”, organizat de U.S. Forest Service în cooperare cu Universitatea din Colorado.

„După ce am vizitat o platformă de belvedere din Colorado, am îndrăznit să visez să avem ceva asemănător în Moldova. Mai târziu, împreună cu arhitectul Andrei Vatamaniuc, am lucrat pentru a adapta conceptul din SUA la peisajul Rezervației Orheiul Vechi. Durata proiectului, de la idee până la realizare, a fost de trei ani. Nu a fost o muncă ușoară, dar prin parteneriate și muncă asiduă, împreună am construit ceva frumos. Rezultatul de astăzi – Platforma de belvedere de la Orheiul Vechi – este dovada puterii pe care o are fiecare dintre noi, puterea de a visa și de a acționa pentru binele comun”, a declarat Elena Scobioală.  

Leah Lord, Program Manager, U.S. Forest Service a menționat că „U.S. Forest Service a oferit susținere și cofinanțare pentru amenajarea platformei de Belvedere de la Orheiul Vechi în cadrul unui efort mai amplu de sprijinire al membrilor comunității locale, care își dedică activitatea protecției și promovării arealelor cu valoare deosebită din Moldova”.

Foto: Asociația Jurnaliștilor de Mediu

Ea și-a exprimat speranța că amenajarea platformei de Belvedere de la Orheiul Vechi „va servi drept exemplu de reducere a degradării arealelor de interes sporit și crearea condițiilor pentru a stimula potențialul de vizitare al acestora prin semnalizare și infrastructură bine gândită, atractivă și durabilă”.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?