De Revelion, PMAN va fi ocupată de agricultori și tehnica acestora: ”Ne prinde primăvara…”.
A treia zi consecutiv, zeci de tractoare stau aliniate pe marginea drumului la intrarea în Chișinău. Fermierii așteaptă acordul poliției ca să aducă tehnica în centrul Capitalei.
Agricultorii cer să le fie acordate despăgubiri pentru culturile de grupa a doua, afectate de secetă. De asemenea, ei sunt împotriva majorării cotei TVA de la 8 la 12%. Unul dintre agricultorii care au ieșit la protest, pe nume Sergiu, pentru a declarat într-un video publicat pe pagina Partidului Democrația Acasă că mâine, fermierii, dar și unitățile de transport se vor îndrepta spre Centrul Capitalei, acolo unde își propun să staționeze în semn de protest. Mai mult, agricultorul spune că dacă autoritățile nu vor da curs solicitărilor, aceștia vor sta și de Revelion în PMAN.
”Nu am fost de acord cu propunerea de majorare a TVA, iar dacă nu vom fi auziți, la sigur, ne prinde primăvara în Piața Marii Adunări Naționale. Această majorare lovește în agricultorii mici și favorizează bussinesul mare. De miercuri, începând cu ora 10:00, pe grupuri, vom înainta cu tehnica în Piața Marii Adunări Naționale. Am terminat lucrările pe câmp, vom sta și de Revelion aici”, declară agricultorul.
Furnizorii de inputuri și exportatorii producției agricole câștigă cel mai mult din uniformizarea TVA pe toate verigile lanțului valoric la 12%, spune vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.
”Regret foarte mult ca șefii comisiilor parlamentare permanente pentru economia și agricultură au refuzat azi să întălnească cu reprezentanții fermierilor-protestatari. Sute de agricultori disperați îngheață în tractoare, protestănd importiva majorării TVA. Totodată, ei solicită compensațiile promise pentru culturile de grupa doua, compromise de seceta. Dar din partea autorităților fermierii văd deocamdată doar aroganță crasă, care cu certitudinea va fi taxată”.
Amintim că, în documentul politici bugetar fiscal pentru anul 2021, autoritățile au propus majorarea TVA de la 8 la 12 la sută, lucru care i-a nemulțumit pe fermieri. Menționăm că documentul a fost votat în primă lectură de deputații PSRM, ȘOR și Pentru Moldova.