Fost președinte al CCM: Majoritatea parlamentară este o „găselniță”, Constituția nu prevede o astfel de noțiune
Pentru ca să fie învestit un Guvern, nu e nevoie de o majoritate parlamentară. De această părere este fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș. Doctorul în drept constituțional face referire la prevederile din Legea Supremă, menționând că, noțiunea de majoritate parlamentară este o găselniță a fostei guvernări.
„Tot mai mult se vehiculează intenția de a-i orienta pe deputații în Parlament să formeze o majoritate parlamentară absolută și astfel ei să demonstreze răspunderea pentru guvernarea țării. Constatăm următoarele : 1/ Constituția nu prevede o astfel de noțiune ca majoritatea parlamentară. Președintele R.M. dacă dorește să formeze Guvernul sau să dizolve Parlamentul este obligat să consulte fracțiunile parlamentare /art.85 /1/ și 98 /1/. Fracțiunile parlamentare participă și la formarea guvernelor de coaliție. 2./ Noțiunea de majoritate parlamentară, în calitate de normă constituțională, a fost constituită prin HCC din 29.12.2015. Despre această ,,găselniță,, constituțională, dar de fapt o invenție, despre care se ,,zvonește,, că în spatele ei au stat careva interese, care au dus la formarea unei majorități monstruoase din transfugi, asupra cărora planau bănuieli de corupție, consolidarea sistemului oligarhic, introducerea controlului asupra OOND, capturarea statului și multe altele. 3/ Potrivit art.7 ,,Constituția Republicii Moldova este Legea ei Supremă. Nici o lege și nici un alt act juridic care contravine prevederilor Constituției nu are putere juridică”, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale, Victor Pușcaș.
Președintele Republicii Moldova ar trebui să desemneze un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern. Astfel, miniștrii care rămân în funcție după 31 decembrie sunt: Pavel Voicu – Ministerul Afacerilor Interne; Olga Cebotari – viceprim-ministru pentru Reintegrare; Ion Perju – Ministerul Agriculturii; Aureliu Ciocoi – Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene; Victor Gaiciuc – Ministerul Apărării; Fadei Nagacevschi – Ministerul Justiției; Irina Vlah – Guvernator al UTA Găgăuzia; Lilia Pogolșa – Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.
În Legea cu privire la Guvern scrie clar că în cazul imposibilității premierului de a-și exercita atribuțiile sau în cazul decesului acestuia, Președintele Republicii Moldova, în termen de 5 zile, numește un alt membru al Guvernului în calitate de prim-ministru interimar până la formarea noului Guvern.
Totodată, interimatul pe perioada imposibilității exercitării atribuțiilor încetează dacă prim-ministrul își reia activitatea până la emiterea decretului Președintelui Republicii Moldova privind desemnarea candidatului la funcția de prim-ministru.
Până la numirea prim-ministrului interimar atribuțiile acestuia sunt exercitate de prim-viceprim-ministru, în cazul lipsei prim-viceprim-ministrului – de către cel mai în vîrstă viceprim-ministru, iar în cazul lipsei viceprim-miniștrilor – de către cel mai în vîrstă ministru.