Asociația Forța Fermierilor trage un semnal de alarmă și este profund îngrijorată de situația creată pe piața de comercializare a producției agricole de primă grupă, care devine tot mai dificilă pentru fermierii care activează în localitățile rurale.
Potrivit lor, deși se atestă un nivel foarte înalt de prețuri mondiale la grâu și orz, în Republica Moldova agricultorii acum sunt impuși să-și vândă producția la preț de aproape de două ori mai ieftin față de România, care deseori nici nu acoperă cheltuieli.
Recent, holdingul Trans Oil group, controlat din ofshorul cipriot, care deține poziții dominante portuare la exportul cerealelor și oleaginoaselor și controlează marea majoritatea elevatoarelor, a anunțat politica comercială în raport cu producătorii agricoli din Moldova pentru culturile de primă grupă.
Compania a propus un preț derizoriu pentru orz, care este sub prețul de cost pentru majoritatea covârșitoare a fermierilor, precum și a dat de înțeles că nu este interesată în procurarea grâului și rapiței autohtone, întrucât are ofertă ieftină de la producătorii agricoli din Ucraina, care, fiind în disperare, sunt de acord să exporte producția la orice preț.
Drept urmare, piața internă a culturilor agricole menționate s-a prăbușit. Ceilalți exportatori imediat s-au alineat după holding și au micșorat prețurile.
Este o lovitură enormă pentru agricultorii autohtoni, care activează în sezonul agricol 2021-2022 în condiții drastice, cu scumpiri exorbitante la motorină și inputuri și fiind afectați de secetă, în special pentru culturile de grupa a doua. Potrivit Asociației, cel mai probabil fermierii mici și mijlocii vor falimenta, ceea ce ar putea genera o migrație masivă din zonele rurale și distrugerea satelor.
Astfel, Asociația Forța Fermierilor solicită organizarea urgentă a unei întâlniri cu prim-ministrul, Comisia parlamentară de profil, Miniștrii Agriculturii și a Finanțelor, precum și Consiliului Concurenții, la care să fie elaborate măsuri prompte în condițiile situației excepționale cu privire la susținerea fermierilor în procesul comercializării producției. Organizația maiă propune să fie examinate următoarele soluții:
- Constatarea oficială a pozițiilor dominante al grupului Trans Oil în privința exportului produselor agroalimentare prin intermediul Portului Internațional Giurgiulești și efectuarea anchetei rapide dacă prețurile mici de achiziții, anunțate recent, nu reprezintă un abuz de aceste poziții;
- Obligarea Portului Internațional Giurgiulești și Căii Ferate a Moldovei la exportul prioritar al producției agricole moldovenești;
- Obligarea elevatoarelor să păstreze prioritar producția moldovenească.
- Implicarea autorităților în procesul atragerii companiilor din România și crearea condițiilor necesare acestora pentru exportul producției agricole moldovenești cu transportul feroviar și rutier;
- Crearea rapidă cu ajutorul partenerilor externi a unui Fond de intervenții în cadrul AIPA, care ar procura de la producătorii agricoli autohtoni cel puțin 150 mii tone de grâu la prețuri, care ar asigura rentabilitatea minimală de 20 % pentru fermieri și, totodată, ar oferi statului mecanismul de neadmitere a creșterii continuă a prețurilor la pâine.
- Limitarea importului producției agricole din Ucraina în perioada recoltării în Moldova.