Foto:newsmaker.md

FLASH// Ședință extraordinară a Parlamentului, convocată în această seară – Ce va decide astăzi Legislativul de la Chișinău

Ședință extraordinară a Parlamentului, convocată în această seară – Ce va decide astăzi Legislativul de la Chișinău
Parlamentul Republicii Moldova se va întruni în ședință plenară, astăzi, 24 februarie 2022, cu începere de la ora 20:15. Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că va cere Parlamentului să declare Stare de Urgență pentru 60 de zile, în contextul escaladării situației regionale.

Decizia a fost luată la ședința extraordinară a Comisiei pentru Situații Excepționale.

”Vreau să fac un apel la calm, rog cetățenii să se informeze din prima sursă, nu din cele care generează de panică. Vom solicita Stare de Urgență pentru o perioadă de 60 de zile”, spune Gavrilița.

Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a venit cu un mesaj pentru cetățeni în care i-a îndemnat să nu intre în panică și să nu ia cu asalt centrele comerciale pentru a-și face provizii, în contextul în care stocuri sunt.

”În primul rând îndemn cetățenii să se informeze din surse de încredere… Sistemul bancar este rezilient, Banca Națională are rezerve, nu este nevoie de panică. Sper că ați văzut și îndemnul rețelelor de comercializare a produselor alimentare, storcuri sunt, posibilitatea de a suplini stocurile este, de aceea îndemn cetățenii să nu facă acele cumpărături în panică”, a precizat Gavrilița.

Până la ora 16.00 a zilei de astăzi, frontiera de stat a Republicii Moldova a fost traversată de 6 937 de persoane, dintre care 3 000 de cetățeni ucraineni.

Datele au fost făcute publice de Ministerul Afacerilor Interne. Autoritățile de la Chișinău organizează activități de asigurare a suportului pentru cetățenii străini, ce traversează frontiera de stat a Moldovei.

Ca urmare a activării, în această dimineață, a Planului Situațional privind gestionarea afluxului de migranți, Ministerul de Interne a dispus crearea Centrelor provizorii în localitățile Palanca și Ocnița. Scopul Centrelor provizorii este să acorde asistență de primă necesitate, juridică și alimentară imediată imigranților. Centrele vor dispune de condiții de cazare pentru un termen de 72 ore.

La fel, persoanelor li se vor aloca pachete alimentare și de igienă. În cadrul centrelor, vor activa ofițerii BMA, care se vor ocupa cu documentarea acestora, personal medical și asistenți sociali, care va acorda asistență.

Funcționalitatea și securitatea acestora va fi asigurată de către IGSU și IGC, în comun cu Biroul Migrație și Azil. Totodată MAI a anunțat că Biroul Migrație și Azil a activat planul de urgență și este pregătit să gestioneze eventuale cereri de azil.

Guvernul a aprobat declararea stării de urgență în țară pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu 24 februarie 2022. Decizia a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale, fiind, ulterior, aprobată de Guvern.

Despre aceasta a anunțat prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă, precizând că astăzi va merge în Parlament pentru a înainta această propunere în legătură cu situația privind securitatea din regiune și asigurarea securității naționale.

Natalia Gavrilița a menționat că pe perioada stării de urgență se propune instituirea unui regim special de intrare şi ieșire din ţară, de folosire a spaţiului aerian, dar și măsuri care să asigure gestionarea fluxurilor migraționiste și asigurarea protecției persoanelor refugiate din Ucraina.

Totodată, Ministerul Afacerilor Interne a demarat pregătirile necesare pentru gestionarea fluxului de migranți din Ucraina, înregistrat la hotarul Republicii Moldova.

„Vreau să fac un apel la calm și să asigur toți cetățenii că instituțiile statului sunt funcționale și activează în regim normal. La fel, rog cetățenii să se informeze din prima sursă cu privire la evenimentele care au loc, fără a accesa surse de informare dubioase, care au scopul să genereze panică.

Dumneavoastră, stimați jurnaliști, aveți o responsabilitate față de public de a-i oferi informații veridice. Să dăm dovadă, împreună, de unitate în aceste momente”, a declarat prim-ministra. La rândul său, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, a reiterat că „atacurile militare ale Rusiei în țara vecină, Ucraina, sunt o încălcare flagrantă a normelor dreptului internațional. Republica Moldova s-a alăturat comunității internaționale în condamnarea acestui act de război”.

De asemenea, Nicu Popescu a mai punctat următoarele: Am avut discuții telefonice cu oficiali din țările vecine, partenerii occidentali, rețeaua diplomatică funcționează la capacitate maximă pentru a sistematiza și analiza informațiile recepționate.

Dosar Media

Ai o noutate?