Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a comentat Rezoluția Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, prin care regiunea transnistreană a fost declarată „teritoriu ocupat de Rusia”.
„Este o opinie politică a parlamentarilor care reprezintă Consiliul Europei, adoptată într-o declarație care vizează, mai întâi de toate, situația din Ucraina. Republica Moldova va continua să caute soluții pentru reintegrarea țării prin dialog, negocieri. Aceasta este singura cale pentru a obține acest obiectiv al țării. Continuăm insistența noastră privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene. Republica Moldova este un stat neutru. Neutralitatea noastră presupune că nu participăm la acțiuni militare ale altor state”, declară Popescu.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.
Cu 216 voturi pentru, 0 împotrivă și 3 abțineri, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a recomandat Consiliului de Miniștri excluderea Federației Ruse din Consiliul Europei. Statele care își atacă vecinii nu-și au locul în forul European al păcii, libertății și democrației.
Documentul adoptat de APCE conține și mai multe amendamente. Unul dintre ele se referă la Republica Moldova:
”Actul de agresiune militară împotriva Republicii Moldova și respectiv ocuparea regiunii Transnistria a acesteia”.
În documentul adoptat, APCE recomandă încetarea statutului de membru al Rusiei în cadrul Consiliului Europei din cauza incompatibilității acțiunilor acesteia cu principiile organizației. În același timp, ținînd cont de faptul că, formal, Rusia rămîne membru pînă la sfîrșitul anului curent, APCE cere urgentarea examinării dosarelor împotriva Rusiei de la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.