Reacția Ministerului de Externe, după ce ambasadorul Ungariei la Chișinău ar fi lovit un angajat INSP
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a luat act de informația apărută în spațiul public privind raportul agentului constatator din cadrul Inspectoratului Național de Securitate Publică și nota verbală a Ambasadei Ungariei în Republica Moldova.
În strictă conformitate cu prevederile Convenției de la Viena din 1961 cu privire la relațiile diplomatice, ambasadorul Ungariei a fost convocat la ministerul de externe pentru clarificarea circumstanțelor incidentului și evitarea unor situații similare, care ar aduce prejudicii statutului diplomatic.
Menționăm că articolul 41 al Convenției de la Viena stipulează că fără prejudiciul privilegiilor şi imunităţilor diplomaților, toate persoanele care beneficiază de privilegii şi imunități au datoria de a respecta legile şi regulamentele statului acreditar.
Amintim că, în data de 06 noiembrie, în jurul orei 11:40, pe strada Armenească intrarea în Piața Centrală în adiacentul punctului mobil de vaccinare, șoferul unui automobil cu număr diplomatic a parcat neregulamentar un automobil.
O femeie, angajată a centrului mobil de vaccinare a comunicat polițistului că este necesar de a înlătura automobilul respectiv, pentru a putea manevra autobusul.
La scurt timp, de automobil s-a apropiat o persoană de gen masculin, vorbitor de limba rusă, care a comunicat că automobilul nu încurcă nimănui şi că el este Ambasadorul Ungariei în Republica Moldova.
Angajatul INSP, a solicitat să înlăture automobilul, pentru a permite ieşirea autobusului, unde conducătorul Mercedesului enervat s-a urcat la volanul automobilului comunicând că se va adresa Ministrului de Interne, ca urmare pornind mașina şi accelerând a lovit angajaul INSP cu partea laterală stângă.
Polițistul de patrulare nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.
Totodată, menționăm că efectuând supravegherea traficului rutier, agentul constatator este obligat să se conducă de următoarele:
a) cetăţenii străini şi apatrizii au dreptul să circule liber pe teritoriul Republicii Moldova, în afară de restricţiile vizitării anumitor teritorii;
b) cetăţenii străini şi apatrizii deplasându-se pe teritoriul Republicii Moldova cu autovehiculul trebuie să dispună de:
– documentele ce ar confirma aparteneneța la corpul diplomatic.
În caz de comitere a contravenţiei de către cetăţenii străini care beneficiază de imunitate diplomatică, agentul constatator este obligat să curme pe loc acţiunile ilicite, să fixeze numele persoanei, numărul actului ce confirmă inviolabilitatea personală, cu pornirea procesului contravenţional şi întocmirea actelor de constatare, să nu reţină persoana respectivă şi să raporteze despre acest fapt conducătorului său nemijlocit.
De asemenea, membrii personalului administrativ şi tehnic, membrii familiilor lor, membrii personalului auxiliar care nu sînt cetăţeni ai Republicii Moldova, se bucură de imunitate faţă de jurisdicţia Republicii Moldova, doar în cazurile în care imunitatea faţă de jurisdicţia civilă şi administrativă a Republicii Moldova se extinde numai asupra acţiunilor exercitate în cadrul funcţiilor de serviciu.