FLASH// Reacția lui Dodon, după ce Curtea a dat undă verde pentru anticipate

La scurt timp după ce Curtea Constituțională a anulat starea de urgență, iar Maia Sandu a anunțat că a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și a propus desfășurarea anticipatelor pe 11 iulie, Dodon a venit cu un mesaj prin care cheamă partidele de stânga să se alieze.

”Atât socialiștii, cât și alte partide de stânga trebuie să fie gata să lupte pentru poporul nostru ortodox moldovenesc la aceste alegeri. Acum nu este momentul conflictelor dintre noi, ci timpul de a explica oamenilor că toată liniștea sufletească, valorile, securitatea lor – toate acestea se pot pierde foarte repede dacă forțele pro-occidentale ajung din nou la putere în masă, ca a fost după 2009. Fără lupte și fără egoism de partid. Doar așa poate electoratul stâng în ansamblu să poată câștiga. Aceasta este singura modalitate prin care poporul moldovenesc poate câștiga aceste alegeri”, a scris Dodon pe canalul său de Telegram.

Președintele țării, Maia Sandu, a semnat decretul de dizolvare a Parlamentului și de numire a  datei alegerilor anticipate. Anunțul a fost făcut după ce Înalta Instanță a declarat neconstituțională starea de urgență votată de PSRM-ȘOR.

”Acum câteva minute am semnat decretul de dizolvare a Parlamentului. Data alegerilor e 11 iulie”, declară Sandu.

Totodată, președintele a declarat că ”Guvernul urmează să aloce bani pentru alegerile parlamentare din bugetul de stat pentru pregătirea și desfășurarea alegerilor”.

Amintim că astăzi, Curtea Constituțională a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care a instituit stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile, până la 30 mai.

În urma acestei hotărâri, Parlamentul poate fi dizolvat și declanșate alegerile parlamentare anticipate. Sute de manifestanți s-au adunat în fața sediului Curții, cerând alegeri anticipate.

Președintele țării, Maia Sandu, va susține în câteva clipe un brefing, în cadrul căruiam, ar urma să anunțe faptul că a demnat decretul de dizolvare a Parlamentului.

Autorii sesizărilor și-au argumentat poziția prin faptul că a fost încălcată legislația la declararea stării de urgență, deoarece inițiativa a fost semnată de câțiva deputați socialiști și nu de Guvern sau șeful statului, așa cum ar fi fost legal.

Dosar Media

Ai o noutate?