Judecătorii Curții Constituționale au luat act despre Hotărârea Parlamentului „pentru adoptarea Declarației cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale”.
Dintr-o perspectivă strict constituțională, judecătorii Curții constată ”caracterul exclusiv politic al acestei hotărâri”. Potrivit articolului 121 alin. (1) din Regulamentul Parlamentului, asemenea acte ale Parlamentului ”produc doar efecte politice”.
”Judecătorii Curții respectă dreptul la libertatea de exprimare politică al parlamentarilor, însă reiterează că asemenea declaraţii prejudiciază statul de drept, imaginea Curții Constituționale și periclitează implementarea unei veritabile culturi a constituționalismului în Republica Moldova”, se arată într-o declarație a CCM.
De asemenea, judecătorii Curții reiterează că, potrivit ”articolului 140 din Constituție, hotărârile, avizele și deciziile Curții Constituționale sunt definitive și nu pot fi atacate. Acestea sunt obligatorii pentru toate autoritățile statului”.
Amintim că, majoritatea parlamentară PSRM-Șor a aprobat, cu 54 de voturi, o declarație privind „caracterul captiv al Curții Constituționale”. Și asta după ce magistrații constituționali au constatat că există temei pentru dizolvarea actualului Parlament.
Deputații PSRM-„Șor” au anunțat că nu recunosc avizul CCM din 15 aprilie prin care au fost constatate circumstanțele dizolvării Parlamentului și au exprimat votul de neîncredere magistraților Înaltei Curți – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.
Potrivit socialistului Vasile Bolea, cei trei magistrați au admis încălcarea jurământului depus la 16 august 2019.
”Curtea Constituțională a ignorat circumstanța existenței în Parlamentul R.Moldova a majorității parlamentare absolut formalizate… Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență prin care a statuat că în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolut formalizată, președintele R.Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru”, se arată în textul declarației.
Declarația votată de alianța PSRM-ȘOR nu are însă nici o valoare juridică, este egală cu zero sau încă u gest populist neinspirat celor două forțe. Ba mi mult, deputatul PD Nicolae Ciubuc, susține că această declarație este un atac împotriva CCM, pus la cale de majoritatea PSRM-ȘOR.
”Este un atac împotriva Curții Constituționale. Sunt mișcări care nu vor aduce nimic bun pe scena politică”, a spus și deputatul PD Nicolae Ciubuc.
Precizăm că declarația votată astăzi de majoritatea parlamentară nu are nici un efect juridic, întrucât judecătorii Curții Constituționale sunt inamovibili. Respectiv, Roșca, Șova, Manole sau orice alt judecător de la CCM nu pot fi demiși de Parlament sau de orice altă instituție în stat.
Amintim că, la 15 aprilie, Curtea Constituțională a decis că au fost întrunite condițiile care permit dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate.
Astfel, șeful statului trebuie să semneze decretul de dizolvare și să anunțe data scrutinului anticipat. Totuși, Legislativul nu poate fi dizolvat pe perioada stării de urgență, instituită în Republica Moldova până la data de 30 mai.