CSP se întrunește de URGENȚĂ în ședință pentru a desemna un procuror general interimar.
Consiliul Superior al Procurorilor se va convoca astăzi, la ora 10:00, în ședință extraordinară pentru a selecta și a propune președintelui un procuror general interimar. Anunțul a fost făcut de ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.
CSP se întrunește după ce împotriva lui Alexandr Stoianoglo a fost pornită o urmărire penală, conducerea instituției fiind suspendată din funcție.
Sergiu Litvinenco a menționat că, deși instituția are la dispoziție 5 zile pentru a alege un șef la Procuratură, având în vedere că sunt suspendați din funcție și procurorul general și adjuncții, o decizie în acest sens este necesar a fi luată cât mai curând.
Amintim că, marți Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a admis sesizarea în care procurorul general Alexandru Stoianoglo era acuzat de „corupere pasivă și abuz în serviciu”. Procurorul Victor Furtună, desemnat de CSP, a pornit urmărirea penală pe numele lui Alexandru Stoianoglo.
Ministrul a propus convocarea unei ședințe extraordinare a CSP în ieri seară, pentru a selecta și a propune şefei statului, Maia Sandu, un candidat la funcţia de procuror general interimar.
Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a numit cele patru capete de acuzare pentru care Procurorul General, Alexandr Stoianoglo. Declarațiile au fost făcute la sediul Procuraturii Generale.
”Indemnizația care a fost acordată domnului Chitoroaga ilegal, deși legea spune clar că dacă omul este urmărit penal nu ai dreptul să-i acorzi indemnizație. Proprietățile deținute de soția domnului Stoianoglo în Ucraina. O firmă care este de fapt deținută de Platon. Renunțarea la învinuire în cazul lui Platon, toate lucrurile sunt legate de Platon; Semnarea raportului referitor la proiectul privind modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, prin care s-ar fi permis unor companii străine să efectueze spălări de bani în Republica Moldova”, a declarat Litvinenco, în fața Procuraturii.
De ce este acuzat Stoianoglo?
Amintim că marți, 5 octombrie, procurorul Procuraturii Anticorupție, Victor Furtună, desemnat să examineze sesizarea depusă de deputatul Lilian Carp, a început urmărirea penală împotriva Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.
În sesizarea depusă, Lilian Carp a solicitat investigarea procurorului general sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de abuz în serviciu și corupție pasivă. Acesta invocă legături dintre Veaceslav Platon și Alexandr Stoianoglo în spălătoria de bani, numită „Laundromat”
Precizăm că potrivit art. 55/1 din Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură, „mandatul Procurorului General în privinţa căruia a fost pornită urmărirea penală în condiţiile art.270 alin.(7) din Codul de procedură penală se suspendă de drept pe perioada urmăririi penale”.
De asemenea, prin efectul legii (art.18 alin.(4) Legea nr.3/2016 cu privire la Procuratură) sunt suspendați de drept și adjuncții Procurorului General.