Foto: capital.ro

Femeile însărcinate, mamele care alăptează, copiii și adolescenții vor putea fi vaccinați? Răspunsuri la toate întrebările

În Republica Moldova a început procesul de vaccinare. Primii care sunt imunizați sunt medicii, după care urmează persoanele în etate, iar în a treia etapă va fi vaccinată populația.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a elaborat o pagină informativă unde cetățenii pot vedea cifra vaccinărilor, dar pot obține și răspunsuri la întrebările ce-i interesează. (AICI)

Se poate vaccina o persoană dacă la moment este infectată cu Covid-19? Este obligatorie vaccinarea anti-Covid-19? La cât timp după administrarea vaccinului persoana va înregistra o imunitate stabilă la Covid-19? Este permisă vaccinarea pentru mamele care alăptează? Este permisă/recomandată vaccinarea pentru femeile gravide? Dacă da, cum vaccinarea va afecta fătul? Copiii și adolescenții tot vor fi vaccinați? Persoanele care dețin un certificat de vaccinare, vor putea călători fără a sta în autoizolare? Răspunsurile la acestea, dar și alte întrebări le gătiți mai jos.

O persoană se poate vaccina dacă la moment este infectată cu Covid-19?

Persoanele, care la moment sunt infectate cu Covid-19, fie urmează tratamentul la domiciliu sau într-o instituție medicală, trebuie să respecte toate măsurile de izolare până la finalizarea tratamentului prescris.

După ce persoanele sunt declarate însănătoșite și nu mai trebuie să respecte măsurile de autoizolare, sunt disponibile pentru vaccinare. Excepție sunt persoanele care, în cadrul tratamentului împotriva Covid-19 au urmat terapia cu anticorpi.

În acest caz, ele trebuie să aștepte încă 3 luni înainte de a fi vaccinate.

Este obligatorie vaccinarea anti-Covid-19?

Vaccinarea anti-Covid-19 este gratuită și nu este obligatorie, dar este una dintre cele mai bune soluții pentru a reduce din riscul de a face o formă de boală severă.

La fel ca și în cazul vaccinurilor administrate împotriva altor boli, vaccinarea îți poate salva viața, dar și viața altor oameni cu care comunici, rude, prieteni, cunoscuți.

Cu cât mai mulți oameni vor fi vaccinați, dezvoltând o imunitate colectivă, cu atât mai repede vom putea reveni la un regim normal de activitate, atât la nivel personal, cât și profesional.

La cât timp după administrarea vaccinului persoana va înregistra o imunitate stabilă la Covid-19?

Vaccinurile ARNm sunt administrate în două doze. După prima doză, persoanele vaccinate vor avea o anumită imunitate, dar cel mai sigur răspuns imun al organismului, parvine după aproximativ 14 zile de la administrarea ultimei doze de vaccin.

Este important să înțelegem, că vaccinul este doar unul dintre instrumentele care reduce din riscul de infectare și riscul de a face boala într-o formă severă.

Respectiv, persoanele vaccinate, pentru propria sănătate și sănătatea celor din jur, trebuie în continuare să respecte toate măsurile de siguranță anti-Covid-19, recomandate de specialiști.

Cât de sigure sunt vaccinurile?

Toate vaccinurile aprobate de către autoritățile din SUA, Uniunea Europeană și precalificate de către OMS au trecut toate etapele necesare de testare clinică.

În cadrul acestor testări peste 40.000 de persoane au fost incluse în testările clinice ale fiecărui vaccin și în cadrul testelor clinice nu au fost înregistrate reacții adverse severe.

Vaccinurile produse de către Pfizer, Moderna și AstraZeneca, care au fost aprobate spre utilizare de urgență au fost administrate de peste 50 milioane de ori, fără înregistrarea evenimentelor adverse extrem de severe.

Care sunt reacțiile adverse înregistrate în cadrul etapelor de dezvoltare a vaccinurilor anti-covid?

În cadrul studiilor clinice au fost înregistrate unele evenimente adverse post imunizare. EAPI-urile minore, înregistrate după administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 sunt similare cu cele înregistrate și în cazul altor vaccinuri injectabile și includ: dureri în locul injectării, cefalee, oboseală, dureri musculare.

Au mai fost înregistrate alte EAPI minore, care includ: febra, frisoane, greața, artralgie (dureri în încheieturi).

Până la moment, nu au fost raportate evenimente adverse severe. Drept precauții/contraindicații generale pentru orice vaccin sunt posibile reacții alergice, inclusiv anafilaxie, la o componentă a vaccinului.

Este permisă vaccinarea pentru mamele care alăptează?

Deși femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încât ar putea beneficia de vaccin.

Se recomandă ca femeile să nu întârzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate.

De asemenea, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei. Aceasta se numește imunitate pasivă.

Copiii și adolescenții tot vor fi vaccinați?

Actualmente, sunt acceptați pentru vaccinare doar copii cu vârsta de la 16 ani, în cazul administrării vaccinului Comirnaty (Pfizer) și copiii de la 18 ani, în cazul administrării vaccinului Moderna.

Este important ca vaccinurile COVID-19 să fie temeinic testate la copii, deoarece nu putem presupune că vor acționa la fel ca și în cazul adulților.

Acest lucru este foarte important, deoarece copiii nu sunt afectați în același mod de infecția cu COVID-19.

Este permisă/recomandată vaccinarea pentru femeile gravide? Dacă da, cum vaccinarea va afecta fătul?

Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului.

În consecință, există date incomplete cu privire la vaccinarea femeilor gravide. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Dar sunt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate.

Mai multe instituții de profil medical specific au venit cu recomandări, ca femeile însărcinate, care fac parte dintr-un grup recomandat, să primească vaccinul anti-COVID-19, dacă aleg să facă acest lucru.

În primul rând, unele femei însărcinate sunt expuse unui risc crescut de infectare cu COVID-19, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății sau cele cu anumite condiții de sănătate.

În al doilea rând, femeile însărcinate sunt expuse un risc crescut de a dezvolta complicații, comparativ cu femeile neînsărcinate, atunci când sunt infectate cu COVID-19.

Toate femeile însărcinate ar trebui să țină cont de aceste două puncte importante: Femeile gravide care decid să primească vaccinul anti-COVID-19, trebuie să fie monitorizate de către medicul lor. De asemenea, indiferent dacă o femeie însărcinată decide să se vaccineze sau nu, ea trebuie să respecte cu strictețe măsurile recomandate de sănătate publică.

Este permisă vaccinarea pentru persoanele care suferă de HIV, SIDA, Cancer, Hepatite virale cronice?

Persoanele cu infecție HIV, alte afecțiuni imunodeprimante, precum și persoanele care administrează careva terapii imunosupresive prezintă un risc crescut de a dezvolta o formă severă a infecției cu SARS-CoV-2.

În prezent nu sunt date disponibile care stabilesc siguranța și eficacitatea vaccinului la această categorie de persoane. Dar, acest grup de pacienți pot administra vaccinul, dacă nu prezintă alte contraindicații.

Deasemenea, trebuie luat în considerație că aceste persoane sunt potențiale pentru a dezvolta un răspuns imun redus, motiv pentru care trebuie să urmeze și celelalte recomandări de protecție față de infecția SARS-CoV-2.

Vaccinul poate fi administrat și persoanelor care prezintă maladii subiacente, dar care nu au contraindicații la vaccinare. Studiile clinice de fază 2/3 realizate pe grupul de persoane cu comorbidități, inclusiv cele care prezintă un risc înalt de a dezvolta o formă severă de COVID-19, au demonstrat un profil de siguranță și eficacitate similară cu grupul de persoane fără comorbidități.

Persoanele care dețin un certificat de vaccinare, vor putea călători fără a sta în autoizolare?

Condițiile de călătorie în diferite țări sunt elaborate de autoritățile responsabile pentru situațiile de urgență. Fiecare țară va decide individual privind condițiile de intrare în țară, în funcție de Recomandările OMS. La moment, persoanele care au certificat de vaccinare împotriva infecției COVID-19 pot intra pe teritoriul Republicii Moldova fără a fi necesar să stea în autoizolare.

Dosar Media

Ai o noutate?