Extractul de mușețel din farmacie: De ce e bine să-l avem în casă

Extractul de mușețel din farmacie: De ce e bine să-l avem în casă

Mușețelul (romanița) are proprietăţi antiinflamatorii, slab analgezice, cicatrizante și carminative.

În farmacii se vinde extract fluid de muşeţel de la mai mulți producători, iar un flacon de 100 ml costă aproximativ 2,5 euro (a nu se confunda cu uleiul de mușețel).

Pentru prepararea unei ape de gură sau a unei loțiuni tonice pentru față, sunt suficiente câteva picături de extract de mușețel la 150-200 ml de apă. Obținem astfel o apă de gură sau o loțiune eficiente, dar foarte ieftine. Soluția ar trebui preparată în cantități mici, cât să ne ajungă pentru o procedură. Poate fi păstrată la rece, dar nu mai mult de două zile.

Totodată, putem adăuga câteva picături de extract de mușețel în loțiunea, apa de gură, gelul de duș pe care le utilizăm de obicei.

Nediluat cu apă, extractul de mușețel poate fi aplicat pe zgârieturi, răni superficiale, pe locul unei înțepături de insectă.

Este bine să avem la îndemână acest produs, pentru că înlocuiește infuzia proaspătă din flori de mușețel recomandată de medici pentru clătirea gurii după intervențiile stomatologice sau în caz de gingivite, gargară, băi (copii și adulți), pentru igienă intimă sau în caz de iritații.

De asemenea, extractul poate înlocui și ceaiul din flori de mușețel, recomandat în afecțiuni digestive (distensie epigastrică, flatulenţă, digestie lentă, tulburări dispeptice).

Extractul fluid de muşeţel este însoțit de un prospect cu instrucțiuni detaliate despre doze şi modul de administrare în uz intern și extern.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?