Expert: ”Introducerea stării de urgență”, soluția pentru preluarea puterii și împiedicarea ”actualei guvernări să șteargă urmele” unor acțiuni ilegale

Atacul cibernetic asupra paginii online a Curții de Conturi și căderea sistemului informational de la vamă, care a blocat activitatea ei pentru o oră și jumătate, sunt catalogate de unele personae publice, experți și politicieni, ca fiind o încercare de a șterge urmele unor acțiuni mai puțin legale realizate de ”vechiul sistem”.

În cadrul emisiunii Cabinetul din umbra” de la Jurnal TV, expertul în drept constitutional Teodor Cârnaț a declarat că unica soluție pentru a împiedica vechii ( actualii) exponenți ai puterii, cei care încă mai sunt in sistemul de guvernare să șteargă urmele, ar fi introducerea unei stări de urgență în domeniul organizării puterii statale.

”Acesta este rezultatul nefinalizării declarației privind statul capturat. Dacă în 2019 s-ar fi implementat până la capăt acea declarații, noi n-am fi avut aceste crize provocate de oamenii din sistem. Pentru actuala putere, cred că cel mai ușor ar fi să implementeze acea declarație privind statul capturat, să introducă o stare de urgență în domeniul organizării puterii statale.

Acele persoane care au fost numite în funcție în baza unor legi, în baza stării de urgență le-ar putea fi întrerupt mandatul și în locul lor s fie numite alte personae. (…) În caz contrar, s-ar putea că oamenii vechi de la CAN, Curtea de conturi sau Banca Națională ar putea încă mulți ani să rămână în funcții și să le dea bătăi de cap actualei puteri, pentru care popoul a votat și iată că a obținut 63 de mandate în Legislativ”, a declarat expertul constitutional, Teodor Cârnaț.

Amintim că, pagina electronică oficială a Curții de Conturi (www.ccrm.md) a fost ținta unui atac cibernetic. Despre aceasta anunță Curtea de Conturi a Republicii Moldova (CCRM), care menționează că au fost distruse toate bazele de date publice.

„Este pentru prima oară când instituția supremă de audit se confruntă cu o asemenea situație. 
Distrugerea paginii publice a avut loc în contextul unor audituri de rezonanță și cu impact în societate, la etapa raportării și mediatizării celor mai importante misiuni de audit planificate în activitatea instituției.

Investigațiile de rigoare vor identifica dacă atacul a fost organizat de hackeri arbitrar, în scopuri de șantajare, sau este vorba de o comandă planificată pentru a crea impedimente în activitatea instituției supreme de audit din țară.  

Deputatul PPDA, Igor Munteanu susține că atacul cibernetic de astăzi ar putea avea legătură cu lipsa de dorință a unor exponenți ai actualei guvernări de a face publice rapoarte extrem de sensibile ale Curții de Conturi.

”Știm cu certitudine că atacul a avut loc în ajunul prezentării unor rapoarte extrem de sensibile ale Curții de Conturi, în absența unui guvern cu puteri depline, în lipsa unui Parament validat și a unei tranziții dificile către puterea aleasă democratic la 11 iulie, ceea ce ar fi putut alimenta tentația unor grupuri de cyber-boți implicați în aceste atacuri, angajați probabil să șteargă urmele unor investigații care le-ar pune în pericol interesele financiare”.



Dosar Media

Ai o noutate?