Foto:facebook/Ministerul Educației

Expert: În cinci ani, Moldova a pierdut peste 23 de mii de copii

Fiecare al 7-lea elev nu mai apucă să termine gimnaziul în Moldova, deoarece este luat de părinți peste hotare. Este constatarea alarmantă a economistului Veaceslav Ioniță. Potrivit expertului, în ultimii ani, numărul copiilor care pleacă alături de întreaga familie peste hotare este într-o creștere dezolantă.

”Spre exemplu în anul 2011 în clasa I au intrat 35,9 mii copii. Din ei doar 31 de mii au ajuns în clasa a IX, restul au fost luați pe parcursul anilor de la studii de către părinți peste hotare”, remarcă economistul.

Veceslav Ioniță mai adaugă că, doar în ultimii cinci ani de zile, în jur de 24 de copii, au emigrat împreună cu părinții lor. Și ne adresăm o întrebare retorică în acest sens, câți copii vor rămâne în Republica Moldova în zece sau 20 de ani, având în vedere și rata natalității scăzute.

”Doar în ultimii 5 ani de zile din cei 178 de mii de copii care au intrat în clasa I în perioada 2007-2011, doar 154,5 mii din ei au ajuns în clasa a IX.  Altfel spus 23,4 mii din ei au fost mutați de către părinți pe parcursul anilor de studii peste hotare. Din acești 23,4 mii de copii pe doi îi cunosc personal sunt nepoțeii mei, care au început școala  de la Strășeni, dar o continuă în Germania”, conchide Veaceslav Ioniță.

Demograful Valeriu Sainsus, a declarant într-un interviu pentru Dosar Media, că în două decenii, țara noastră a înregistrat pierderi de populație mai mare decât în cel de-al Doilea Război Mondial.

”În Republica Moldova stabilitatea unei familii este doar de 9-10 ani. Primul copil este o dorință, iar al doilea – o întâmplare. Tinerii care se căsătoresc la vârsta de 26 – 27 de ani au doar o singură naștere. Iar de fapt, din punct de vedere demografic, ar fi bine ca o familie să aibă doi sau chiar trei copii”, spune Sainsus.

Mai mult decât atât, demograful Valeriu Sainsus, adaugă că: ”Țara, prin atitudinea sa, a pierdut cea mai potențială populație – tinerii. Migrația este o ripostă a oamenilor față de atitudinea statului vizavi de fiecare cetățean în parte. Migrația excesivă, lasă amprente de lungă durată. Este foarte dificil să modificăm stereotipurile emigrației, în contextul în care, avem generații a căror părinți au emigrat de două – trei decenii peste hotare”.

Potrivit statisticilor, Republica Moldova pierde în nfiece zi în ju de 100-150 de personae doar prin schimbul natalității și mortalității.

 

 

 

 

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?