Noua Metodologie de desfășurare a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule și documentarea cu permis de conducere a intrat în vigoare de astăzi, 12 decembrie, transmite Moldpres.
Documentul a fost elaborat de Agenția Servicii Publice (ASP), în comun cu Ministerul Educației și Cercetării și corespunde normelor și practicilor europene din acest domeniu.
„Astfel, timpul minim rezervat pentru desfășurarea probei practice a examenului pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule este stabilit după cum urmează: la categoriile B şi BE timpul minim rezervat desfășurării probei practice este de 25 minute. Suplimentar la acest timp, candidații vor efectua manevrele speciale de conducere pe traseu;
la categoriile C, CE, D şi subcategoriile C1, C1E, D1, DE timpul minim rezervat desfășurării probei practice este de 45 minute, care, la fel, nu include timpul exercitării de către candidat în siguranță a manevrelor speciale de conducere, pe traseu”, indică ASP.
Potrivit documentului, manevrele speciale pe care candidații le vor efectua suplimentar la proba practica de pe traseu sunt următoarele: menținerea benzii la deplasarea în marșarier pe o distanță de circa 20 m; întoarcerea vehiculul în sens opus, folosind mersul înainte şi înapoi (o tentativă din trei mișcări); încadrarea vehiculului în limitele spațiului de parcare, la intrare sau la ieșire (paralel, oblic sau în unghi drept, prin mers înainte sau înapoi, pe teren plat, o tentativă).
De asemenea, a fost reglementată și procedura de contestare a probelor de examen. Persoanele care nu sunt de acord cu rezultatele examenului la proba teoretică sau la proba practică, în termen de trei zile lucrătoare, pot depune contestații. Cererea de contestare se depune la subdiviziunea care a asigurat examinarea din cadrul Departamentului înmatriculare a mijloacelor de transport și calificare a conducătorilor auto al Agenției, în formă scrisă.