Euro și dolarul se scumpesc: Cursul valutar BNM pentru 20 decembrie

Euro și dolarul se scumpesc: Cursul valutar BNM pentru 20 decembrie

Luni, 20 decembrie, leul moldovenesc urcă față de rubla rusească și hrivna ucraineană, dar se depreciază față de euro, dolarul american și leul românesc la cursul anunțat de Banca Națională a Moldovei (BNM).

Prețul dolarului crește cu zecimi de ban, în timp ce euro se scumpește cu mai mult de 4 bani.

Cursul valutar BNM valabil pentru 20 decembrie: 

  • un dolar american echivalează cu 17,7267 lei,
  • un euro este cotat cu 20,0639 lei,
  • o hrivnă ucraineană – cu 65,04 bani,
  • un leu românesc – cu 4,0536 lei moldovenești,
  • o rublă rusească – cu 24,02 bani.

La stabilirea cursului valutar oficial, BNM ține cont de situația de pe piața valutară internă, precum și de raportul euro – dolar. Totodată, BNM nu este obligată să  execute tranzacţiile bancare în valuta străină folosind respectivele rate de schimb. „Ratele oficiale de schimb sunt stabilite şi folosite numai pentru evidenţa contabilă”, precizează BNM.

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) s-au redus cu 266,88  milioane dolari SUA pe parcursul lunii noiembrie. Pe 30 noiembrie 2021, activele oficiale de rezervă au constituit 3 miliarde 781 de milioane 420 mii dolari SUA, a precizat BNM.

Rata anuală a inflației a fost de 12,44% la sfârșitul lunii noiembrie, a informat vineri, 10 decembrie, Banca Națională a Moldovei (BNM).

Pe 3 decembrie, BNM a majorat rata de bază cu un punct procentual, până la 6,5% anual. „Decizia are drept scop crearea condițiilor monetare necesare să tempereze ritmurile de creștere a prețurilor de consum”, a argumentat BNM.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?