Autoritățile Republicii Moldova au luat deja unele decizii de asigurare şi monitorizează în permanență securitatea alimentară a ţării, în contextul războiului din Ucraina. Declaraţia a fost făcută astăzi de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite MOLDPRES.
”Am impus unele restricții la exportul porumbului, altor produse alimentare, şi intenționăm să luăm şi alte decizii ce ţin de reorientarea economică a ţării, care va veni cu unele costuri tranzacționale”, a spus premierul.
Totodată, Gavriliţa a specificat că, în ultimii ani, economia Republicii Moldova s-a orientat tot mai mult spre relații comerciale cu Uniunea Europeană.
”Astfel, în prezent, ponderea comerțului cu Ucraina şi Rusia, state implicate în război, constituie doar 15%”, a explicat şefa Cabinetului de miniştri.
Pentru a limita creșterea nejustificată a prețurilor pentru produsele sociale, membrii Comisiei pentru Situații Excepționale au decis marți să extindă lista produselor de primă necesitate pentru care este limitat adaosul comercial. Lista a fost completată cu mai multe alimente, inclusiv carnea de porc pe os, carnea de pasăre, peștele congelat, zahărul, pastele, oăle, ceapa, varza albă, morcovul și sfecla roșie în stare psoaspătă.
Ministrul economiei Segiu Gaibu a menționat că pericolul scumpirilor crește odată cu declanșarea crizei din Ucraina pe lângă toate celelate crize, care afectează Republica Moldova, începând cu vara anului trecut. Gaibu a spus că în ultimile zile se atestă o creștere sporită a cererii față de produsele alimentare de primă necesitate. Totodată, în contextul războiului, se va reduce sau se va opri complet importul de mărfuri din țările implicate în conflict, care sunt printre cei mai importanți furnizori de produse alimentare în Republica Moldova. Ascest fapt creează premize pentru scumpirea alimentelor. Pentru a stăvili creșterea prețurilor, Guvernul a decis extinderea listei de produse, în cazul cărora va fi limitată marja de profit.
Totodată, ministrul a menționat că executivul acționează deja pentru a înlocui volumul de mărfuri ce nu mai vine din Ucraina, Rusia sau Belarus, cu produse din alte țări, pentru a nu admite un deficit și o creștere a cererii și pe această cale. Ministerul Economiei, de comun acord cu Ministerul Agriculturii și Banca Națională vor conlucra pentru a monitoriza respectarea acestor limitări de prețuri.
Potrivit lui Gaibu, rețelele de magazine sunt de acord cu aceste plafonări și vor accepta să fie limitate prețurile și din contul profitului pe care ele îl obțin din comercializarea acestor produse.
Până acum lista produselor de importanță social erau pâinea, o parte din lactate, uleiul vegetal, făina, orezul, hrișca, crupele, precum și preparatele pentru copii.