Este permisă sau recomandată vaccinarea pentru femeile gravide? Dacă da, cum vaccinarea va afecta fătul?
Femeile însărcinate nu au fost incluse în studiile precoce privind vaccinul COVID-19, dar unele participante au fost fie însărcinate și nu știau despre asta la acel moment, fie au rămas însărcinate pe parcursul desfășurării studiului.
În consecință, există date incomplete cu privire la vaccinarea femeilor gravide. Vestea bună este că la acest grup mic de femei nu s-au depistat efecte nedorite și vaccinul a funcționat. Dar sunt necesare date suplimentare despre utilizarea vaccinului la un număr mai mare de femei însărcinate. Mai multe instituții de profil medical specific au venit cu recomandări, ca femeile însărcinate, care fac parte dintr-un grup recomandat, să primească vaccinul anti-COVID-19, dacă aleg să facă acest lucru.
În primul rând, unele femei însărcinate sunt expuse unui risc crescut de infectare cu COVID-19, cum ar fi lucrătorii din domeniul sănătății sau cele cu anumite condiții de sănătate. În al doilea rând, femeile însărcinate sunt expuse un risc crescut de a dezvolta complicații, comparativ cu femeile neînsărcinate, atunci când sunt infectate cu COVID-19.
Toate femeile însărcinate ar trebui să țină cont de aceste două puncte importante: Femeile gravide care decid să primească vaccinul anti-COVID-19, trebuie să fie monitorizate de către medicul lor. De asemenea, indiferent dacă o femeie însărcinată decide să se vaccineze sau nu, ea trebuie să respecte cu strictețe măsurile recomandate de sănătate publică.
Este permisă vaccinarea pentru mamele care alăptează?
Deși femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, datele actuale sugerează că COVID-19 nu se transmite prin laptele matern. Pe de altă parte, unele femei care alăptează vor avea un risc mai mare de expunere, astfel încât ar putea beneficia de vaccin.
Se recomandă ca femeile să nu întârzie alăptarea pentru nicio perioadă de timp după ce au fost vaccinate. De asemenea, bebelușul poate beneficia de anticorpi sau celule imune care pot fi introduse prin laptele matern după vaccinarea mamei. Aceasta se numește imunitate pasivă.