Este permisă vaccinarea împotriva COVID-19 femeilor însărcinate și celor care alăptează? Cum răspunde medicul Maxim Calaraș

Vaccinarea împotriva COVID-19 e recomandată și permisă femeilor însărcinate sau care alăptează. Astfel, sunt prevenite formele grave ale infecției, anumite complicații și decesul cauzat de virus. Mai mult, prin intermediul vaccinării, feții sunt asigurați cu anticorpi prin plancentă, iar sugarii își primesc doza de protecție prin intermediul alăptării. Declarațiile au fost făcute de medicul obstetrician-ginecolog, Maxim Calaraș, în cadrul unei sesiuni live de întrebări și răspunsuri, organizată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică. 

Cât de periculos e virusul COVID-19 pentru sănătatea femeii însărcinate, fătului, mamelor care alăptează și sugarilor?

Dacă ești însărcinată și te-ai infectat, atunci ești în grupul de risc pentru a dezvolta forme mult mai severe. Sarcina e predispusă pentru formele grave ale infecției COVID-19. Rezultatele unor studii au demonstrat că rata de internare în terapie intensivă în rândul gravidelor e de 10,5%, iar în rândul negravidelor e de 3%. La fel, 3% din femeile însărcinate au avut nevoie de ventilare artificială, iar rata în rândul celorlalte a fost de 1%. Ca să supraviețuim avem două șanse, ori trecem toți prin această boală, dar cu pierderi mari în rândul populației, ori ne vaccinăm și creăm o imunitate colectivă ca să putem conviețui mai departe cu această infecție.

Este permisă vaccinarea împotriva COVID-19 femeilor însărcinate și celor care alăptează?

La început, din motive etice, femeile gravide nu au fost incluse în cercetare. Totuși, rând pe rând, tot mai multe femei însărcinate au ales să se vaccineze. La fel, avem datele unor studii internaționale din SUA, unde din 92.000 de persoane vaccinate, aproape 820 erau femei însărcinate și au trecut prin ambele doze de vaccin. Nici la una dintre ele nu au fost sesizate complicații. Starea feților a fost satisfăcătoare, au fost născuți la termen, fără malformații. Astfel, nu au fost raportate acțiuni negative asupra gravidelor. Asta a permis Centrului de Control al Maladiilor din SUA să dea undă verde pentru vaccinarea gravidelor.

Această recomandare a fost preluată de mai multe societăți internaționale de obstetrică – ginecologică. Acum, monitorizăm continuu rezultatele procesului de vaccinare și, până în prezent, datele sunt îmbucurătoare. La fel, datele unei cercetări din martie 2021, arată că titrul de anticorpi de COVID-19 din sângele gravidei ajunge și în cordonul ombilical, cât și în lapte. În toate rezultatele, nivelul de anticorpi a fost mult mai înalt decât la o gravidă, care a făcut această boală, ceea ce vorbește despre o transmitere pe verticală a acestei imunități. Este vorba de o imunizare pasivă în uter și în perioada de lactație.

Mama, prin intermediul alăptării, transmite copilului anticorpi. Da, recomandăm și promovăm vaccinarea femeilor care alăptează. Prin asta, asigurăm protecție pentru o altă categorie de oameni, sugarilor.

Există riscul ca fătul să fie afectat în urma vaccinării?

Până în prezent, nu au fost raportate cazuri în care fătul să fie afectat de vaccinul împotriva COVID-19. Dimpotrivă, au fost raportate cazuri de transmitere pe verticală a virusului, adică prin plancentă, iar feții se nășteau deja infectați cu acest virus. Ne bucură foarte mult că anticorpii formați în urma vaccinării trec bariera plancentară și protejează fătul.

Vaccinarea poate fi realizată în orice perioadă a sarcinii?

Vaccinarea împotriva COVID-19 se recomandă în trimestrul doi de sarcină. Totuși, o parte din doamne nu cunoșteau că sunt însărcinate, atunci când se vaccinau și nu au fost constatate efecte negative asupra acestora sau copiilor. Totodată, nu a crescut rata avorturilor spontane și, în scurt timp, indicațiile pentru vaccinare vor fi lărgite.

Există un vaccin împotriva COVID-19, recomandat femeilor însărcinate sau care alăptează?

Nu! În rândul femeilor însărcinate, există o egalitate de eficacitate în ceea ce privește vaccinul ARN-mesager și vaccinul cu virus vector. Toate vaccinurile împotriva COVID-19 sunt eficiente și nu au fost raportate până în prezent, oricât de sceptici nu am fi, avorturi, nașteri premature, cezariene de urgență în rândurile celor care s-au vaccinat.

Care sunt pașii pe care ar trebui să îi întreprindă în cazul apariției reacțiilor adverse?

Și eu am avut aceste reacții adverse. Este absolut firesc ca sistemul imun să reacționeze. Răspunsul poate fi diferit de la caz la caz. Această stare durează aproape 24 de ore. Dacă vorbim de gravide, este permis administrarea paracetamolului. Este un medicament sigur și vă va ajuta să treceți mai ușor peste aceste efecte. Cazul de șoc anafilactic se întâmplă unul la 10 milioane de oameni, iar dacă se întâmplă, toate centrele de vaccinare sunt dotate cu echipamentele necesare pentru a scoate pacientul din această stare. Singurele persoane, cărora le este contraindicat vaccinul împotriva COVID-19, sunt cele care au prezentat, în trecut, reacții alergice, precum șoc anafilactic. Este obligatoriu să anunțați personalul medical despre aceste reacții anterioare.

De ce măsurile de siguranță trebuie respectate în mod obligatoriu, chiar dacă a fost realizată vaccinarea, cu administrarea ambelor doze?

Gravidele fac parte dintr-o categorie de persoane mai speciale. Vaccinarea împotriva COVID-19 nu vă poate asigura 100% de o posibilă infectare, dar vă poate proteja de o formă gravă de COVID-19 și deces. Mai exact, nu veți nimeri în acea categorie de 10% care are nevoie de terapie intensivă. Fiind gravide, trebuie să respectați măsurile de protecție și după vaccinare, precum păstrarea distanței sociale, purtarea măștii de protecție, spălatul pe mâini. Vaccinați-vă pentru a fi în siguranță atât voi, cât și copilul pe care îl purtați.

Vă mulțumim!

Sursa: vaccinare.gov.md

Dosar Media

Ai o noutate?