”Eficiente și pentru noile tulpini Delta și Lambda – Vaccinul Johnson&Johnson poate fi administrat într-o sigură doză

Vaccinul Johnson&Johnson, care urmează a fi administrat și în R. Moldova începând cu acest weekend, se inoculează într-o singură doză, suficientă pentru crearea imunității împotriva Sars-COV-2, cât și noilor mutații apărute recent. Eficiența vaccinului după 15 zile de la administrare este de 66 la sută, crescând la 85% după 30 de zile de la administrare, dau asigurări experții în sănătate. 

Toate tipurile de vaccinuri care se regăsesc pe teritoriul Republicii Moldova sunt eficiente și pentru noile tulpini apărute recent, Delta și Lambda. Varianta Delta este prezentă deja în peste 20 de țări, aceasta devenind dominantă. Migrația crescută este motivul principal de răspândire a acesteia, mai ales în perioada de vară, susțin responsabilii din sănătate.

Vaccinul Johnson&Johnson poate fi administrat persoanelor  care au împlinit deja 18 ani, și care nu au contraindicații la careva din componentele serului, susține medicul epidemiolog, Angela Paraschiv.

„Vaccinul Johnson&Johnson se administrează persoanelor care au 18 ani împliniți. Toate persoanele pot fi imunizate cu acest vaccin, contraindicații avem doar la persoanele care ar putea avea o reacție alergică gravă la unul din componentele acestui vaccin, dar componentele acestea nu se deosebesc de componentele din AstraZeneca de exemplu, sau Sputnik, ele practic sunt aceleași, doar că aceste componente intensifică răspunsul imun pe lângă acel adenovirus împreună cu gena care codifică proteina Spike. Respectiv, dacă persoana a avut anterior în viață o reacție de șoc anafilactic la un vaccin oarecare, atunci sigur că sunt niște precauții și ar putea fi și contraindicații”, a menționat Angela Paraschiv. 

În urma administrării vaccinului, pot apărea cazuri de tromboză, însă foarte rare. În cazul observării petelor de culori închise pe suprafața corpului, persoanele sunt îndemnate să se adreseze la medicul de familie pentru a primi tratament corespunzător. Alte reacții adverse ar putea fi febra, dureri locale, dureri musculare și altele. În cazul reacțiilor adverse grave, cetățenii sunt îndemnați să apeleze de urgență la medicul de familie.

Serul Johnoson&Johnson alături de AstraZeneca, Sinopharm și Sinovak vor putea fi solicitate la maratonul vaccinări de duminică, organizat de Ministerul Sănătății la Cetatea Soroca.

Dosar Media

Ai o noutate?