Foto: TVRMoldova

Economist: Inflația mică din acest an va afecta indexarea pensiei din 2021 – ”Cea mai mică majorare a pensiilor”

În luna noiembrie, conform Biroului Național de Statistică, Indicele Prețurilor de Consum a coborât până la 1% în valoare anuală, cea ce este aproape cel mai mic nivel din istoria Moldovei. Dacă tendința se va păstra și în luna decembrie, atunci e foarte mare probabilitatea că în acest an vom avea cel mai mic nivel al inflației din istoria țării. Constatarea îi aparține economistului Veaceslav Ioniță.

Tendința de scădere a prețurilor este determinată în cea mai mare parte de scăderea prețurilor la produsele nonalimentare și servicii, care în luna noiembrie sunt cu -0,3% și respectiv -0,2% mai mici decât acum un an.

La produsele alimentare, prețurile timp de un an au crescut în mediu cu 2,8%.

Recordul precedent a fost stabilit în anul 2009, când prețurile au înregistrat o creștere de doar 0,4%. E ușor de observat că 2009 tot a fost un an de criză, mai adaugă expertul.

”Prețuri mici nu înseamnă întotdeauna că e de bine. În contextul actual inflația joasă este consecința crizei, dar este și un elemente pozitiv, chiar dacă sunt parte a crizei. Astfel, datorită crizei, prețurile la resursele energetice au scăzut puternic pe plan internațional. Petrolul în primăvară a atins cea mai joasă cotație din ultimii 25 de ani. În consecință, Moldova va cheltui pentru importurile energetice sub 650 milioane USD în acest an, comparativ cu maximele istorice de 1,2 miliarde USD anual în perioada 2011-2014”, mai precizează Ioniță.

Inflația mică din acest an va afecta indexarea pensiei din 2021, care cel mai probabil va cunoaște cea mai mică majorare din istoria țării. Asta sigur nu va bucura deloc pensionarii.

Despre faptul că anul viitor este planificată cea mai mică majorare a plăților sociale din istoria Moldovei am scris Veceslav Ioniță într-un alt material pe blogul său. 

Dosar Media

Ai o noutate?