Foto:forbes.kz

Durleșteanu s-a răzgândit! A șters mesajul unde scria că țara are bani doar până în iunie și o îndemna pe Maia Sandu să nu dezamăgească cetățenii

Fostul ministru al Finanțelor, Mariana Durleșteanu, a șters mesajul de pe Facebook, în care, atenționează că bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021, iar deficitul bugetar s-ar putea dubla și ajunge până la 28 de miliarde de lei. Asta înseamnă că țara poate intra în colaps financiar și îndeamnă președintele țării să asigure un dialog cu toate forțele politice din Parlament.

Durleșteanu afirma în mesajul pe care ulterior l-a șters de pe rețelele de socializare că politicul trebuie să vină cu o foaie de parcurs privind alegerile parlamentare anticipate, cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi și cum se gestionează țara în această perioadă.

”Vreau să văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 și pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile întru a supraviețui în această perioadă. Cum susținem mediul de afaceri? Moldova va avea o descreștere economică nu de 14%, ci mult mai mare, deci cum se va asigura un buget al țării după iunie 2021”, scria Durleșteanu.

Mesajul complet al Marianei Durleșteanu, șters ulterior: Durleștenu, apel către Sandu: Nu dezamăgiți cetățenii, asigurați un dialog cu forțele politice

Candidatul la funcția de premier, înaintat de către majoritatea PSRM-ȘOR, Mariana Durleșteanu, face apel către președintele țării, Maia Sandu, ”să asigure un dialog cu toate fracțiunile întru a depăși această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat”.

Deși spune că nu se vrea cu orice preț în funcția de premier, Mariana Durleșteanu consideră că situația economică, pandemică și socială ar trebui să consolideze clasa politică.

”Nu mă hazardez la aceasta poziție de prim-ministru, însă m-am gândit că cetățenii nu merită această suferință din partea Politicului. În prezent este nevoie de o voință politică și asumare a răspunderii față de cetățeni de către toate Puterile în Stat cu acțiuni concrete. Sugerez ca doamna Președinte să asigure un dialog cu toate fracțiunile întru a depăși această situație fără precedent și pentru a nu dezamăgi cetățenii de pretutindeni de votul acordat”, declară Dureleșteanu.

Asumarea și angajarea Politicului întru asigurarea gestionarii acestei crize prin menținerea vectorului European al Moldovei, programul de Emergență cu FMI și relațiile cu partenerii externi pentru asigurarea reformelor și suportului financiar în gestionarea crizei pandemice și economice sunt primordiale, spune Durleșteanu.

”Fac un Apel către forțele politice: Nu vă bateți joc de cetățeni! În curând nu va mai fi nici electorat și nici pe cine alege! Politicul trădează încrederea oferită de către noi, dar și mai mult, trădează speranța pentru viitoarea generație Am luat decizia de a accepta invitația la funcția de prim-ministru, pentru că nu pot fi indiferentă și nu pot tolera că votul, oferit de cetățeni, este trădat din cauza intereselor partinice”, mai adaugă fostul ministru al Finațelor.

Candidatul propus de PSRM la funția de premier atenționeză că bugetul statului este sustenabil până în iunie 2021, iar deficitul bugetar nu va fi de 14 miliarde de lei, ci dublu. Respectiv, țara poate intra în colaps financiar.

”Consider că Politicul existent trebuie să vină cu o Hartă de Parcurs (road map) privind alegerile parlamentare anticipate, cu un proces clar cum vor fi declanșate, când vor fi și cum se gestionează țara în această perioadă. Vreau sa văd clar ce cheltuieli se vor tăia sau de unde se vor găsi acele surse financiare ca să se asigure desfășurarea anticipatelor. Ce facem cu programul de vaccinare care nu este bugetat, cum se vor aloca cheltuieli pentru teste COVID-19 și pentru asigurarea cheltuielilor păturilor vulnerabile intru a supravețui în această perioadă. Cum susținem mediul de afaceri?”, se întreabă Durleșteanu.

Amintim că Maia Sandu a anunțat joi, 11 februarie 2020, în cadrul unui briefing de presă că o înaintează pentru a doua oară pe Natalia Gavrilița la funcția de premier.

A doua zi, PSRM a atacat la Curtea Constituțională decretul emis de președintele țării, precum și a solicitat suspendarea acestuia. Totodată, PSRM a cerut conducerii Parlamentului să nu accepte convocarea ședinței pentru audierea persoanei desemnate pentru funcția de prim-ministru.

Majoritatea PSRM-ȘOR a înaintat-o pe Marian Durleșteanu la funcția de premier, fost ministru al Finanțelor și ambasador. Acest lucru s-a întâmplat în aceeași zi când Natalia Gavriliță își prezenta în plen programul de guvernare și Cabinetul de Miniștri, acumulând zero voturi în parlament.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?