Președinția confirmă! După Iohannis, urmează Zelenski – Maia Sandu va merge săptămâna viitoare la Kiev.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va întreprinde o vizită oficială la Kiev, pe 12 ianuarie 2021, la invitația omologului său ucrainean Volodimir Zelenski. Anunțul a fost făcut de către șeful adjunct al biroului prezidențial, Igor Juvkov, pentru presa locală.
„Vom începe noul an prin reluarea relațiilor bilaterale cu Republica Moldova. Pe 12 ianuarie, noua președintă aleasă Maia Sandu va efectua o vizită oficială în Ucraina, aceasta fiind prima ei vizită de la alegeri”, a declarat Igor Juvkov.
Secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a confirmat vizita, spunând că detaliile vor fi precizate într-un comunicat de presă care, cel mai probabil, va fi publicat luni, 4 ianuarie.
Amintim că, în ajunul Revelionului, Maia Sandu s-a întâlnit la Chișinău cu președintele României, Klaus Iohannis.
În urma convorbirilor oficiale, Președintele Maia Sandu și Președintele Klaus Iohannis au susținut o conferință de presă comună, în cadrul căreia au accentuat relația bilaterală specială între Republica Moldova și România.
”În acești ani, România a renovat în Republica Moldova grădinițe, obiecte culturale, chiar sate întregi. Zeci de mii de copii și tineri din Republica Moldova au învățat în liceele și universitățile din România, cu burse din partea statului român, și au fost primiți ca acasă. Iar elevii din sute de sate moldovenești pot merge la școală cu unul din autobuzele donate de România. România a sprijinit programe culturale, schimburi academice, dezvoltarea mass-mediei din Moldova – atât la nivel de guvern, cât și prin investiții private”, a declarat Președintele Maia Sandu.
La rândul său, Președintele României, Klaus Iohannis, a declarant că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. De asemenea, domnul Iohannis a anunțat un nou pachet de sprijin din partea României:
„Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum. Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare. România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19. Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone”, a precizat Klaus Iohannis.