Foto: bzi.ro

După 17 ani de ”taină”, Voronin sparge tăcerea despre ”Memorandumul Kozak”: Transnistria urma să-și declare independența

La conferința anuală de la Kremlin, președintele rus, Vladimir Putin, a vorbit despre problema transnistreană și cum, în opinia sa, această problemă urma să fie rezolvată în urmă cu 17 ani. Putin a spus că Occidentul l-ar fi influențat pe președintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, atunci în 2003, când a refuzat să semneze „Memorandumul Kozak”, și nu a  fost o decizie independentă a liderului moldovean. Astfel, Vladimir Voronin comentează această chestiune și spune că, de fapt, Dmitrii Kozak, ar fi manipulat și ar fi avut interese ascunse.

„Cine altcineva putea să mă convingă pe mine să renunț la fapta mea? Care Ambasador? Care țară? Cine? Nimeni! Toate astea sunt niște insinuări a domnului Kozak. Îmi este foarte incomod că Vladimir Putin a utilizat această îndreptățire a domnului Kozak, care a prăvălit misiunea sa pe care a avut-o la noi în țară. Eu de la bun început am înțeles spre ce va duce acest lucru. Ceea ce a spus el recent este un neadevăr care i s-a spus lui Putin de către Dmitrii Kozak. Ceea ce a spus el sunt cuvintele lui Kozak, pentru a-și îndreptăți eșecul pe care l-a suportat în operațiunea pe care dus-o aici în Moldova. Nu voi intra în detalii acum să spun ce am vorbit la telefon atunci cu Putin la ora 2:00, cum s-a comportat Kozak și ce s-a întâmplat mai departe. Eu nu știu ce a visat Kozak și i-a spus lui Putin că în acea noapte m-a vizitat pe mine Ambasadorul SUA și prin anumite metode m-ar fi influențat”, a dezvăluit fostul președinte în cadrul emisiunii Пятница, de la RTR Moldova.

Vladimir Voronin spune că, astăzi, ar fi procedat la fel dacă ar fi fost pus în aceiași situație. Astfel, liderul PCRM menționează că nu regretă decizia pe care a luat-o în 2003.

„Eu nu regret decizia pe care am luat-o atunci, iar dacă aș avea posibilitatea acum, exact așa aș proceda. Eu interesele statului le pun mai presus decât interesele efemere ale cuiva (n.r. președintele rus Vladimir Putin), care nu se știe cu ce s-ar fi putut finaliza. Eu niciodată nu voi merge la o asemenea faptă, indiferent unde mă voi afla”, a spus Voronin.

Deși, Voronin spune că îl apreciază și îl respectă pe Putin foarte mult, nu poate înțelege cum în decurs de 17 ani, un angajat al administrației sale prezidențiale a putut să-l ducă în eroare.

Totodată, Voronin a amintit faptul că recent, fostul lider separatist de la Tiraspol, Igor Smernov, a declarat pentru presa din regiunea separatistă că „dacă atunci, în 2003, Voronin ar fi semnat „Memorandumul Kozak”, Transnistria demult era să-și obțină independența”. În acest context, Vladimir Voronin afirmă că asta însemna ca Transnistria să-și declare independența, însă el, în calitate de cetățean și președinte al țării nu a putu fi ”groparul independenței statului nostru”.

„Eu am văzut atunci, 17 ani în urmă, ce era scris în acel Memorandum. Acolo era scris „negru pe alb” ce înseamnă această înțelegere, când urma Transnistria să-și declare independența și cu ce urma noi să rămânem. Eu să fiu groparul independenței statului nostru? Ce eu pentru asta am venit în funcție atunci? Eu nu am putut atunci să merg împotriva principiilor morale, omenești și nici statale și să trec această linie, cu tot respectul către domnul Putin”, a afirmat Voronin.

Actualul președinte al Partidului Comuniștilor spune că nu a parafat „Memorandumul Kozak”, iar autorul acestuia document, Dumitru Kozak, împreună cu Igor Smirnov se ocupau cu ”mahinații”.

 „Șase persoane au participat la elaborarea acestuia, nu doar eu am scris acest document. Noi l-am scris, i l-am dat lui Kozak și el s-a dus să-l ducă lui Smirnov la Tiraspol. El era la noi un fel de „du-te-vino”. A veni de acolo cu rectificări, pe care noi nu le făcusem. Atunci, eu i-am zis lui Kozak că eu voi contrasemna ceea ce îi dau să ducă l-a Tiraspol. Și după asta el s-a dus la Moscova și i-a spus lui Putin. Nu se poate să decizi așa, mai ales când e vorba de chestiuni de stat”, a adăugat Voronin.

Totuși, Vladimir Voronin declară că a reușit, la un an distanță de la acele evenimente, să discute cu Vladimir Putin pentru a-i explica de ce nu a semnat acel memorandum. În 2004 s-a întâlnit cu Vladimir Putin la un summit, unde a discutat mai bine de patru ore, într-o cameră de la Kremlin acest subiect și, se părea, că au clarificat lucrurile. De aceea, Voronin spune că nu înțelege de ce Putin a spus recent că Occidentul l-ar fi influențat pe acesta, atunci în 2003, când a refuzat să semneze „Memorandumul Kozak”. Fiind revoltat de acest lucru.

 

Dosar Media

Ai o noutate?