Fostul președinte, Igor Dodon, s-a trezit în această dimineață cu procurorii și ofițerii SIS la ușă, care au făcut percheziții la domiciliul acestuia, dar și alte imobile care i-ar aparține. Dodon este bănuit pe mai multe capete de acuzare destul de grave – corupere pasivă, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.
Ulterior, procurorii au anunțat că Dodon a fost reținut pentru 72 de ore și escortat la Centrul Național Anticorupție.
După 11 ore de percheziții, Dodon a părăsit locuința însoțit de procurori și ofițerii SIS. Deși a încercat să facă declarații, oamenii legii i-au spus că nu are voie.
Presa, dar și ai mulți susținători pe de o parte, dar și critici pe de altă parte, scandau lozinci separate – unii strigau ”Libertate lui Dodon”, iar alții – ”mulți ani cu executare”. Opiniile celor două tabere nu s-au lăsat fără incidente. Liderul partidului Democrația Acasaă, Valire Costiuc și consilierul municipal din partea PSRM și-au împărțit pumni. La scurt timp, cordul de carabinieri a fost întărind, fiind prezenți zeci de oamenii ai legii în fața casei lui Dodon.
Cristian Rizea, ex-deputatul român stabilit în Republica Moldova cu puţin timp înainte de a fi condamnat definitiv în România la închisoare pentru infracţiuni de corupţie a fost la un pas de a se lua la bătaie cu socialistul Nicolae Pascaru.
Cearta s-a desfășurat în fața casei lui Igor Dodon, acolo unde oamenii legii efectuează percheziții.
Socialiștii acuză guvernarea și ”păpușarii” de organizarea unui show politic
PSRM a organizat proteste în fața Parlamentului, menționând că în următoarele zile vor avea loc proteste în toată țara pentru a apăra libertatea lui Dodon.
Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Bătrâncea spune că ceea ce se întâmplă astăzi e un scenariu bine organizat, mai ales că și președintele țării, Maia Sandu, nu se află în țară, iar învinuirile aduse lui Dodon sunt grave, dar ridicole și nefondate.
,,Ceea ce s-a întâmplat cu domnul Dodon este un show. V-am informa că, în teritoriu, colegii noștri sunt intimidați, mai ceva decât în perioada lui Plahotniuc. În cazul domnului Dodon sunt multe învinuiri grave, neprobate și care anterior au fost vociferate de reprezentanții guvernării la emisiunile televizate. Ei sunt obișnuiți să dea indicații sistemului justiției. Ne adresăm conducerii Republicii Moldova să se abțină de la aceste acțiuni. Acest show a fost regizat demult, de aceea, nu este în țară președintele Republicii Moldova. De ziua ei de naștere, au loc aceste show-uri, ce este un cadou politic? Învinuirile aduse sunt ridicole”, spune Bătrâncea.
Primarul Capitalei, Ion Ceban, reacție la reținerea lui Dodon, fără a-i pronunța numele
O nouă „SĂRBĂTOARE” artificială creată pentru cei de la Guvernare, pentru a distrage atenția opiniei publice de la problemele adevărate cu care se confruntă astăzi cetățenii Republicii Moldova”, este recția primarului Capitalei, Ion Ceban, la descinderile din această dimineață de la casa fostului președinte, Igor Dodon.
Ba mai mult, Ceban spune că urmează anumite acțiuni de acest gen și în interiorul guvernării.
,,Urmează și sacrificări în „clanurile” interne ale Guvernării, acum se caută „țapii ispășitori” pentru a spăla „rochița”, iar informațiile deja încep să apară public. Toate aceste fumigine sunt menite să acopere toate gafele și incompetența lor, să-și salveze propria „piele” pentru a sta cât mai mult la cârma statului”, conchide Ceban
Și Moscova vine în apărarea lui Dodon
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a venit cu o reacție la perchezițiile efectuate la domiciliul fostului președinte, Igor Dodon. Acesta spune că Rusia este alarmată de cele întâmplate și consideră aceasta acțiune „o afacere internă a Moldovei”.
„Suntem alarmați că din nou se aplica practici similare celor care sunt susținători ai dezvoltării relațiilor de prietenie cu Rusia. Am dori să fim siguri că toate drepturile legale ale lui Dodon vor fi respectate”, a declarat Peskov pentru presa din Rusia.
Ce au găsit procurorii acasă la Dodon
Oamenii legii au găsit zeci de mii de euro și jumătate de milion de lei.La casa părintească din Sadova au fost găsiți circa 10.000 de euro, fiind păstrați într-un plic cu inscripția „pentru PSRM”. De asemenea, acolo mai era și o recipisă prin care un oarecare Dumitru S. confirma că a primit de la Galina Dodon 25.000 de euro drept arvună „pentru utilaje de bucătărie”.
Potrivit Marianei Cherpec, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Dodon este acuzat de trădare de patrie, corupere pasivă și îmbogățire ilicită.
„Perchezițiile se efectuează inclusiv la alte locații, imobile deținute prin persoane interpuse, în cadrul dosarului penal pornit în temeiul bănuielii rezonabile de comitere a infracțiunii prevăzute de art.324 (coruperea pasiva) art.181/2( acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală), art.337( trădare de patrie) și art.330/2 (îmbogățire ilicită)”, a declarat confirmat Mariana Cherpec, procurorul responsabilă de comunicare cu mass-media.
Amintim că, în data de 18 mai, procurorul general interimar, Dumitru Robu, a dispus pornirea urmăririi penale în dosarul supranumit de presă „Kuliok”. Este vorba despre înregistrările video din vara anului 2019 în care fostul președinte Igor Dodon discută cu Serghei Iaralov și fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, iar cel din urmă i-a transmis lui Dodon o pungă neagră cu calendar.