Foto: facebook/Maia Sandu

Dosarul Media al candidalui PAS la prezidențiale, Maia Sandu

În data de 1 noiembrie, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. În cursă, de această dată, s-au înscris opt candidați.

Așadar, vă prezentăm dosarul media al candidatului PAS la prezidențialele din această toamnă. E adevărat că multe lucruri rămân încă neștiute, dar acestea sunt informațiile pe care le deține presa la ora actuală.

Maia Sandu

Maia Sandu, unul dintre liderii politici care se află în topul preferințelor moldovenilor, a apărut pentru prima dată în spațiul public în iulie 2012. Atunci, ea a fost numită ministru al Educației în Guvernul Vlad Filat 2, la propunerea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Pentru fotoliul de ministru al Educației, Maia Sandu a renunțat la funcția de consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale în Washington DC, cu doar două zile înainte de a fi votată la șefia Ministerului Educației.

Declarația de avere pentru anul 2012 a Maiei Sandu arată că în SUA, încasa lunar un salariu de aproape 7 mii de euro. În timp ce la Ministerul Educației, aceasta primea un salariu de doar trei mii de lei.

Până a merge în SUA, Maia Sandu a lucrat în cadrul Ministerului Economiei și chiar a fost colegă cu principalul său contracandidat la prezidențiale, Igor Dodon.

Maia Sandu a fost criticată, dar și lăudată pentru faptul că în perioada mandatului său la Educație a dispus instalarea camerelor de luat vederi în incinta tuturor instituțiilor de învățământ unde erau susținute examenele de BAC pentru a nu admite plagierea.

Maia Sandu – lidera PAS

Pe fundalul protestelor din 2014-2015, organizate de Platforma Demnitate și Adevăr, Maia Sandu a revenit în atenția populară, avânt discursuri antiguvernamentale din Piața Marii Adunări Naționale, însă nu s-a alăturat formațiunii PDA, dar și-a creat propriul partid politic – PAS, la sfârșitul anului 2015.

La alegerile prezidențiale din 2016 Maia Sandu a participat în calitate de candidat al PAS, fiind învinsă de contracandidatul său Igor Dodon.

La alegerile parlamentare din 2019, PAS și PPDA formează Blocul ACUM, cu care merg în alegeri și obțin 23 de mandate în Parlament.

Maia Sandu – premier

La trei luni de la alegeri, în ziua când expira termenul de formare a unui Guvern, Blocul ACUM și PSRM creează o coaliție și o numesc pe Maia Sandu în funcția de premier. Această acțiune face ca Vladimir Plahotniuc, lider al PD, dar și Ilan Șor, unul dintre principalii figuranți în dosarul furtului miliardului să fugă din țară.

La cinci luni însă de la această înțelegere între Blocul ACUM și PSRM, socialiștii decid să dea jos Guvernul Sandu și instituie, în nici 24 de ore un alt guvern, condus de Ion Chicu. Mărul discordiei fiind funcția de Procuror General. Maia Sandu insista, prin asumare de răspundere a Guvernului, ca Procurorul General să poată fi numit și demis de către premier, întrucât rezultatele concursului organizat de Guvernul său, nu dăduse rezultatul așteptat de ea și echipa sa.

Averea Maiei Sandu

Lidera PAS, a scris în declarația de avere un apartament în Chișinău, un automobil din 2007 și un cont la o bancă din SUA.

Maia Sandu a declarat un apartament cu o suprafață de 74 metri, dobândit în anul 2003, o mașină Toyota RAV4 din 2007, care a fost procurată în anul 2012.

Sandu mai scrie că deţine un cont bancar în SUA cu puțin peste 24 mii de dolari. Totodată, are și un cont în Republica Moldova, pe care se găsesc 1.000 de lei.

Dosar Media

Ai o noutate?