Doina Aldea Teodorovici ar fi împlinit astăzi 64 de ani – Mesajul transmis de fiul regretatei artiste

Regretata mare artistă Doina Aldea Teodorovici ar fi împlinit astăzi 64 de ani. Memoria ei însă este păstrată vide de cei care au admirat-o, dar în special de fiul său, Cristofor Aldea Teodorovici, care a venit și un mesaj public despre cea care i-a dat viață, dar și talent.

”Astăzi, 15 noiembrie 1958, s-a născut mama mea Doina Aldea Teodorovici . Mulți ani de nemurire mamă! Vă aduc spre vizionare ultimul ei film realizat in 1991-1992 cu multă dăruire, talent și speranțe de viitor fiind atât de tineri. Au avut multe planuri și au realizat în cei 34 de ani – mama și 38 de ani – tata, mai mult decât putem realiza noi în câteva vieți de om..Sper să reușim împreună să îi descoperim în continuare!Pe parcursul anilor depun mult efort pentru a digitaliza materialele vechi, monta ore în șir, procesez video / audio pentru ca să ajungă la voi drag public majoritatea materialelor interesante despre părinții mei Ion și Doina.Dacă îmi puteți da o mână de ajutor întru digitalizarea, curățarea și postarea acestor materiale prețioase nouă tuturor (poze, video, partituri etc) vă mulțumesc și aștept cu mesaje în privat”, a scris fiul regretatei artiste, Cristofor Aldea-Teodorovoci.

Doina Aldea Teodorovici s-a născut în anul 1958 în orașul Chișinău. Harul său artistic s-a manifestat încă din copilărie. Astfel, începînd cu vîrsta de 6 ani și pînă în clasa a 8-a, Doina Aldea Teodorovici participă la dublarea filmelor în românește la Studioul “Moldova-Film”. Concomitent studiază muzica în particular.

În 1975 a absolvit școala Nr.1, româno-franceză, mun. Chișinău, Republica Moldova. Timp de mai mulți ani a lucrat în calitate de profesoară de literatură universală la Institutul “Ion Creangă” din Chișinău.

Din 1982, Doina își descoperă o altă latură a talentului său, cea de interpretă de estradă. Din acest an, ea este nedespărțită atît în viață, cît și pe scenă, de compozitorul și interpretul Ion Aldea Teodorovici. Talentul său multilateral, vocea caldă și răscolitoare, frumusețea unică, civismul fierbinte, curajul au impus-o încă de la debut ca pe una din cele mai îndrăgite artiste atît în Republica Moldova, cît și peste hotarele ei.

Participînd la toate evenimentele ce au marcat procesul de renaștere a poporului nostru, lansînd cîntece de un profund patriotism, cum sunt “Suveranitate”, “Sfîntă ni-i casa”, “Mănăstirea Căpriana” și altele, cîntăreața Doina Aldea Teodorovici devenise simbolul Moldovei. La începutul anului 1992, pentru talent, muncă îndelungată pe scenă și spirit civic, Doinei Aldea Teodorovici i s-a acordat titlu de Artistă Emerită a Republicii Moldova.

Soții Aldea Teodorovici au decedat  în urma unui tragic accident rutier de pe șoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Mașina în care se deplasau Ion și Doina spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. Artista era însărcinată și aștepta o fetiță.

Dosar Media

Ai o noutate?