Dodon declară că dacă CCM va permite dizolvarea Parlamentului, majoritatea PSRM-ȘOR ”poate ignora decizia”

Curtea Constituțională va examina astăzi, începând cu ora 10.00, sesizarea președintelui Republicii Moldova privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului.

Maia Sandu a sesizat Curtea pe 29 martie, după consultările pe care le-a avut cu deputații. Parlamentul a eșuat să aleagă un guvern din două încercări, iar de la dimisia Cabinetului Chicu au trecut mai mult de trei luni.

Coaliția PSRM-Șor consideră că Parlamentul nu poate fi dizolvat atât timp cât există o majoritate gata să preia responsabilitatea pentru guvernare.

Liderul socialiştilor, Igor Dodon, a declarat acum câteva zile că majoritatea parlamentară ar putea să nu ţină cont de decizia Curţii Constituţionale, dacă aceasta afirmă că există circumstanţe pentru dizolvarea Parlamentului.

„Dacă Curtea Constituţională decide să dizolve Parlamentul, atunci majoritatea parlamentară poate ignora această decizie. Există un precedent în 2019 când Parlamentul nu a respectat decizia Curţii Constituţionale, care a aprobat numirea alegerilor anticipate. În 2019, PSRM împreună cu Maia Sandu nu au recunoscut decizia Curţii Constituţionale. Apoi ne-am adresat Comisiei de la Veneţia, care a decis în favoarea majorităţii parlamentare. Actualii membri ai Curţii Constituţionale riscă acum să fie a doua componenţă a Curţii Constituţionale, care recurge la uzurparea puterii în stat. Depinde de ei să decidă”, a subliniat Dodon.

Potrivit acestuia, PSRM nu este de acord cu organizarea alegerilor în timpul pandemiei de coronavirusului, dar partidul său nu se teme de alegeri parlamentare anticipate. Răspunzând la întrebări, el a precizat că Parlamentul a introdus stare de urgenţă doar pentru a preveni alegerile anticipate.

„Dacă preşedintele Maia Sandu este de acord să-l desemneze pe Vladimir Golovatiuc în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, atunci vom aproba guvernul şi vom ridica imediat starea de urgenţă. În acest caz, alegerile vor avea loc în 2023”, a conchis Dodon.

Dacă CCM îi va dezlega mâinile Maiei Sandu în ceea ce ține de dizolvarea Parlamentului, Legislativul nu va putea fi dizolvat în următoarele, cel puțin, 60 de zile, întrucât deputații și-au asigurat fotoliile prin instituirea stării de urgență în țară până în data de 31 mai.

Președintele țării însă mai are un as în mânecă –  atacarea la CCM a instituirii stării de urgență, care potrivit constituționaliștilor ar fi fost adoptată contrar constituției.

La ora actuală, sunt două sesizări depuse la CCM pe această temă, una de către PAS, iar alta de către deputatul Octavian Țîcu.

Dosar Media

Ai o noutate?