Dodon, atentat la împuternicirile președintelui ales, Maia Sandu ar putea scoate oamenii în stradă…

PSRM a înregistrat un proiect de lege prin care SIS-ul să fie luat din coordonarea președintelui ales. Astfel, deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Asta deși, Igor Dodon și PSRM, strigau în gura mare că Vladimir Plahotnoiuc i-a luat SIS-ul din subordine și afirmau prompt că această instituție trebuie să fie în subordinea președintelui țării. Astfel, prin proiectul de lege, SIS va trece sub control parlamentar, iar directorul va fi numit în funcție de către Parlament pe un termen de cinci ani.

Președintele ales, Maia Sandu, i-a atenționat pe socialiști și Igor Dodon, să nu încerce răbdarea oamenilor. Astfel, președintele ales, dă de înțeles că oamenii ar putea ieși inclusiv în stradă, dacă autoritățile vor merge pe această cale, pe care Sandu, o consideră anticonstituțională.

”Le amintesc celor care pun la cale scoaterea din subordinea președintelui a anumitor instituții ale statului, că la aceste alegeri au votat un milion 650 de mii de oameni. Acești oameni au mers la vot pentru că cred în puterea președintelui de a schimba lucrurile. Vă recomand insistent să nu încercați răbdarea acestor oameni. Să nu vă bateți joc de votul lor și să nu veniți cu inițiative neconstituționale și periculoase, pentru că altfel veți simți pe pielea proprie supărarea acestor oameni”, a declarat Maia Sandu.

Ce declarau socialiștii, în iunie 2019?

PSRM, în iunie 2019, argumentând trecerea SIS-ului în subordinea preşedintelui Republicii Moldova spunea că: „Limitarea și reducerea substanțială a atribuțiilor președintelui Republicii Moldova în domeniul securității statului este absolut inacceptabilă, or, șeful statului este organul oficial, care formal ocupă locul de vârf în ierarhia instituțiilor statale antrenate în exercitarea suveranității”.

PSRM, în decembrie 2020
„Având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară conform articolului 60 din Constituția Republicii Moldova, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al Republicii Moldova”.

Scoaterea totală a SIS de sub controlul șefului statului a fost operată la sfârșitul anului 2016 de către fosta majoritate dominată de Partidul Democrat, cu câteva săptămâni înainte ca Igor Dodon să fie învestit președinte. Restabilirea controlului prezidențial asupra SIS a fost convenită de PSRM și ACUM, la inițiativa președintelui în funcție, Igor Dodon, în iunie, 2019, când Partidul Democrat a cedat guvernarea.

Dosar Media

Ai o noutate?