Foto: a-tv.md

Dodon, atac asupra CCM și SIS! Liderul de partid vrea ca cele două instituții să i se supună?

Când era în funcția de președinte, Igor Dodon ridica în slăvi conducerea Serviciului de Informații și Securitate, la cât de imparțială și corectă a devenit această instituție, dar și componența actuală a Curții Constituționale, care potrivit lui Dodon lua decizia în conformitate cu prevederile constituționale. Asta deși îi dădea telefoane fostului socialist, judecător la CCM, să întrebe ce se mai întâmplă la Înalta Instanță.

După ce a pierdut alegerile prezidențiale, șeful socialiștilor se pare că, e deranjat de faptul că unele instituții ale statului nu i se mai supun, privilegii pe care le are un președinte în funcție.

Liderul PSRM, Igor Dodon, spune că magistraţii Curţii Constituţionale ar fi supuşi presiunilor din partea ambasadorilor străini pentru a lua o decizie în favoarea dizolvării Parlamentului. Dodon spune că şi preşedintele Maia Sandu ar încerca să influenţeze decizia CCM prin intermediul SIS, instituţie care se subordonează Preşedinţiei, notează IPN.

La data de 15 aprilie Curtea Constituţională urmează să examineze sesizarea şefului statului privind constatarea circumstanţelor dizolvării Parlamentului. Igor Dodon spune că într-un stat democratic, Înalta Instanţă ar da câştig de cauză Legislativului.

”Dacă ar fi să ne conducem după jurisprudenţa Curţii şi recomandările anterioare ale Comisiei de la Veneţia, Curtea ar trebui să spună că nu există temei pentru a dizolva Parlamentul. Însă ştiind ce muncă fac unii ambasadori acum, presiuni asupra membrilor Curţii Constituţionale, ştiind cum lucrează Maia Sandu şi SIS-ul care i se subordonează acum, nu exclud că decizia va fi alta”, a spus Igor Dodon în cadrul unei ediţii speciale la postul de televiziune Primul în Moldova.

Mai mult, Igor Dodon spune că dacă judecătorii Curţii vor decide dizolvarea Parlamentului, majoritatea parlamentară ar putea ignora această decizie, fiind repetat precedentul din 2019, când Comisia de la Veneţia, în disputa dintre Curtea Constituţională şi Legislativ, a dat câştig de cauză deputaţilor.

”În 2019 PSRM împreună cu Maia Sandu nu am recunoscut decizia Curţii Constituţionale. Atunci ne-am adresat Comisiei de la Veneţia, care a dat dreptate majorităţii parlamentare. Îşi asumă actualii membri ai Curţii Constituţionale riscul de a fi a doua componenţă a Curţii care recurge la uzurparea puterii în stat, e decizia lor”, a spus Igor Dodon.

Liderul PSRM mai spune că formaţiunea sa nu se teme de alegeri parlamentare anticipate, însă acestea ar trebui organizate după depăşirea crizei pandemice şi economice în care se află ţara.

”Este clar că în Parlament vor accede 3 partide, PAS, PSRM şi Partidul Şor. Restul au menirea doar să rupă voturi, fie de pe dreapta, fie de pe stânga. Noi nu ne temem de anticipate, noi vom avea cel puţin mandatele pe care le avem acum în Parlament, să se teamă cealaltă jumătate de Legislativ care nu va mai trece pragul electoral”, a spus Igor Dodon.

Dosar Media

Ai o noutate?