Dodon, acuzații dure în adresa Maiei Sandu: „Avem un președinte lockdown, vrea forțarea oamenilor să stea închiși în case și blocarea economiei”

După ședința CSS de ieri la subiectul pandemiei COVID-19, a fost creată mai multă confuzie decât claritate și nu au fost propuse soluții responsabile și asumate direct de președintele Maia Sandu pentru a încerca să soluționeze criza complicată în care ne aflăm.

De această părere este fostul președinte al Repubicii Moldova, Igor Dodon. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de facebook, Dodon susține că ”Ceea ce am văzut cu toții a fost fuga de responsabilitate a președintelui țării, o totală lipsă de viziune în ceea ce privește depășirea crizei și o recunoaștere a faptului că dumneaei, în calitate de șef de stat, nu vrea să-și asume responsabilitatea în această situație dificilă și nu poate face nimic concret pentru cetățeni. Doamna președinte poate doar recomanda, iar acea recomandare este una negândită și vicioasă”. 

Dodon susține că recomadarea Maiei Sandu de a închide tot ce mai activează în țară nu ar fi una potrivită.

”Este o soluție irațională în aceste timpuri, când majoritatea țărilor europene au ales calea unor restricții parțiale, încercând să protejeze economia și viitorul cetățenilor (…)Am așteptat până acum să vedem puse în practică soluțiile cu care PAS și actualul președinte, împreună cu toți experții săi, s-au lăudat în campania electorală, dar deja este clar că acestea au fost doar vorbe populiste pentru a păcăli electoratul”, adaugă liderul PSRM.

Igor Dodon susține că un lockdown total, cum cere Maia Sandu, este periculos social și reprezintă o iresponsabilitate față de cetățeni și mediul economic.

”Îmi exprim încrederea că Parlamentul, împreună cu Guvernul, vor reuși să pună în aplicare un plan de acțiuni echilibrat, de protecție rațională, care să scoată țara din criză. În același timp, fac din nou apel la Președintele țării să desemneze de urgență premierul propus de majoritatea parlamentară și să votăm un guvern funcțional, care să poată cu adevărat să asigure securitatea și protecția cetățenilor”, menționează Dodon.

Amintim că ieri, în cadrul ședinței Consiliului Suprem de Securitate a fost discutată situația epdemiologică din țară și posibilele măsuri pentru depășirea crizei.

„Poziția Președinției este că statul nu poate să stea cu capul în nisip în timp ce situația devine tot mai gravă. Am comunicat celor prezenți viziunea noastră asupra modului în care putem opri răspândirea virusului. Poziția Președinției și a majorității membrilor CSS este să recomande instituirea stării de urgență pentru două săptămâni”, a declarat după ședință președintele Maia Sandu

 CSS i-a recomandat Guvernului să elaboreze în termen de trei zile lista restricțiilor care trebuie impuse, activitățile și categoriile de cetățeni care vor cădea sub incidența acestor restricții și compensațiile pe care le vor primi din partea statului și să înainteze aceste propuneri parlamentului.

Recomandări ale CSS:

  • Numirea în regim de urgență a Secretarilor de Stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și numirea conducerii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.
  • Modificarea componenței Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică ca să includă epidemiologi și medici în componența acesteia.
  • Activarea Centrului unic de comandă în cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, format din reprezentanții tuturor instituțiilor cu atribuții în gestionarea crizei.
  • Accelerarea campaniei de vaccinare și trecerea ei la etapa a II-a și crearea unui registru de programare online a cetățenilor pentru etapa de vaccinare în masă.
  • Compensarea pierderilor salariaților, patentarilor, altor categorii, cauzate de starea de urgență cu cel puțin 1000 lei pe săptămână.
  • Elaborarea mecanismului de livrare a medicamentelor compensate la domiciliu.
  • Organizarea punctelor de diagnosticare pentru pacienții tratați la domiciliu pentru evaluarea corectă a cazurilor în dinamică.
  • Extinderea capacității de testare.
  • Simplificarea procedurilor de înregistrare a statutului de șomer și de aplicare pentru indemnizația de șomaj în termen de 3 zile.
  • Se recomandă instituțiilor statului să creeze o celulă de comunicare strategică și să combată activ promovarea știrilor false despre pandemie.

Dosar Media

Ai o noutate?