Foto: a-tv.md

Dodon, acuzat de abuz de putere, după promulgarea legii cu privire la re-subordonarea SIS

Președintele în exercițiu, Igor Dodon, a promulgat legea, votată săptămână trecută în două lecturi de Parlament, care prevede trecerea Serviciului de Informații și Securitate din subordinea președintelui, în subordinea Legislativului.

După această acțiune, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, susține că Igor Dodon a comis abuz de putere atunci când a promulgat legea prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a trecut în subordinea Parlamentului.

Astfel, Litvinenco specifică două aspecte ale promulgării legii de către Igor Dodon.

„Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) PÂNĂ la adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii (adică în cursul zilei de ieri, până pe la 16.00), este o situație. Dacă Dodon a promulgat Legea care ține de SIS (nr.218/2020) DUPĂ adoptarea Deciziei Curții Constituționale (CCM) de suspendare a acțiunii legii, apoi e un caz de o gravitate ieșită din comun. Or, pe de o parte, Dodon a încălcat principiul loialității constituţionale consacrat în Legea Supremă. Pe de altă parte, în așa caz, există toate premisele pentru a constata comiterea de către Dodon a infracțiunii prevăzute de art.327 din Codul penal – Abuzul de putere sau abuzul de serviciu”, explică deputatul.

Totuși, indiferent că a promulgat legea până la adoptarea Deciziei Curții Constituționale de suspendare a acțiunii legii sau după aceasta, acțiunea legii este suspendată, adică ea nu este în vigoare și nu produce efecte juridice, mai afirmă Sergiu Litvinenco.

Curtea Constituțională a suspendat, iar Dodon a promulgat legea cu privire la SIS: cine are întâietate?

Amintim că Legea prin care Serviciul de Informații și Securitate a fost scos din coordonarea Președintelui Republicii Moldova a fost suspendată ieri de către Curtea Constituțională. Asta după ce deputații socialiștii împreună cu cei din Partidul Șor au votat săptămâna trecută, în două lecturi, proiectul de lege fără a fi examinat, doar în baza propunerii Comisiei juridice, numiri și imunități.

 

 

Dosar Media

Ai o noutate?