Președintele în exercițiu, Igor Dodon, care mai are doar trei zile până la încheiere mandatului, a promulgat încă două legi votate săptămâna trecută cu mare scandal de către majoritatea PSRM-ȘOR. Este vorba despre Legea cu privire la Bugetul de Stat pentru anul 2021 și Legea cu privire la modificarea unor acte normative (politica bugetar fiscală și vamală).
”Principalele prevederi ale Legii bugetului pe anul 2021, se referă la susținerea mediului de afaceri, politicii salarizării, ocrotirii sănătății și politicilor sociale. Potrivit Legii, va continua subvenționarea locurilor de muncă, subvenționarea dobânzilor la creditele contractate de la băncile comerciale de către agenții economici, acordarea creditelor în condiții preferențiale întreprinderilor mici și mijlocii, rambursarea TVA în contul achitării impozitelor salariale, pentru agenții economici din agricultură care au suferit în urma calamităților naturale”, anunță Dodon.
De asemenea, Dodon spune că au fost prevăzuți bani pentru construcția drumurilor în localități, a apeductelor în sate, pentru reparația acoperișurilor la școli, grădinițe, la spitale.
”Sunt prevăzute acțiuni de susținere a angajaților din sectorul bugetar, precum și a personalului medical, prin punerea în aplicare a următoarei etape de majorare a salariilor cu 30%, de la 1 ianuarie 2021. Țin să amintesc că inițiativa de dublare a salariilor pentru personalul medical a fost lansată de mine în luna iunie, curent. Potrivit acesteia, prima majorare a salariilor cu 30% a avut loc la 1 septembrie curent, cea de-a doua majorare, cu 30 la sută – la 1 ianuarie 2021, iar la rectificarea bugetului în vara viitoare, urmează să fie bugetată o nouă majorare a salariilor pentru personalul medical, de încă 40 la sută”, mai adaugă Doodn.
Amintim că Legislativul a aprobat în 30 de minute, în lectura a doua politica bugetar-fiscală și legile privind cele trei bugete pentru anul viitor, votate cu încălcări de procedură și mare scandal în prima lectură.
Petru acest document au votat doar deputații PSRM și cei de la ȘOR. Opoziția a declarat că votarea acestui document este o sfidare în adresa cetățenilor, s-au revoltat și au ținut discursuri de la tribună, dar majoritatea parlamentară s-a făcut că plouă.