Colaj: Dosar Media

Disputa dintre Maia Sandu și miniștrii lui Chicu, examinată de Curtea Constituțională – ce spune un constituționalist

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a acceptat să emită decretul privind actul de demisie a ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrului Economiei, Anatol Usatîi. În scrisoarea sa, Maia Sandu spune că legea nu permite demisia miniștrilor din cadrul unui Cabinet de miniștri aflat deja în demisie.

Expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov a declarat pentru Dosar Media că, miniștrii dintr-un Guvern demisionat nu mai pot pleca din funcție, însă sunt câteva nuanțe la mijloc.

”În partea unde se menționează că prim-ministrul a demisionat, iar membrii Guvernului tot sunt demisionați și ei nu mai pot sa demisioneze, președintele țării are dreptate. Însă, în partea ce ține de faptul că miniștrii, de iure demisionați, sunt obligați să își exercite atribuțiile, e discutabilă situație. În caz de demisiona a prim-ministrului, președintele numește interimarul la funcția dată și la funcția de miniștri. Miniștrii nu pot fi obligați, fiindcă sunt demisionați”, declară expertul în drept constituțional pentru Dosar Media.

Totodată, Alexandru Cuznețov precizează că acțiunile președintelui țării, Maia Sandu, nu pot fi considerate drept o încălcare a constituției, însă creează o situație pe care poate să o dezlege, cu un verdict final doar Curtea Constituțională.

”Nu poate fi calificată drept o încălcare. Dar, această situație trebuie să dea startul procedurii de examinare a litigiului la Curtea Constituțională”, mai adaugă expertul.

Și consilierul prezidențial, Olesea Stamate, afirmă că, ar fi necesar ca Înalta Curte să se pronunțe pe acest caz.

”Fără să reducem situația la absurd, haideți să ne gândim ce s-ar întâmpla daca toți miniștri dintr-un guvern în demisie ar refuza să-și exercite interimatul? Probabil legiuitorul a prevăzut această posibilitate doar pentru prim-ministru, astfel încât să asigure buna administrare a treburilor publice până la numirea noului guvern. Pe de altă parte, însă, în cazul în care unul dintre miniștrii unui guvern in exercițiu nu-și poate exercita interimatul din cauze obiective – această situație nu este reglementată de lege” a scris Olesea Stamate, pe pagina sa de Facebook.

Amintim că, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, nu a acceptat să emită decretul privind actul de demisie a ministrului Finanțelor, Sergiu Pușcuța, ministrei Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, și ministrului Economiei, Anatol Usatîi.

În scrisoarea sa, Maia Sandu spune că legea nu permite demisia miniștrilor din cadrul unui Cabinet de miniștri aflat deja în demisie. Așadar, președintele țării vrea ca cei trei miniștri să-și exercite atribuțiile până la numirea unui alt Executiv.

Scrisoarea a fost publicată de socialistul Bogdan Țîrdea, care pare a fi deranjat de faptul că Maia Sandu nu îi lasă să plece pe cei trei miniștri. Totodată și pe site-ul oficial al Partidului Socialiștilor a fost publicat un comunicat unde se menționează despre aceste lucru.

Fostul și actualul ministru al Justiției, Stamate și Nagacevschi, pe baricade – Unul o apără pe Maia Sandu, altul o averizează cu pușcăria

 

Dosar Media

Ai o noutate?