Directorul MoldovaGaz, Vadim Ceban confirmă: Avem o zi la dispoziție să găsim bani pentru a plăti datoria față de Gazprom

Preşedintele Consiliului de Administraţie al “Moldovagaz”, Vadim Ceban a confirmat pentru publika.md că întreprinderea a fost informată oficial despre posibila sistare a livrărilor de gaze, în legătură cu neachitarea consumului curent. 

Potrivit lui Ceban, este vorba despre consumul de gaze pentru luna octombrie, calculat la tarifele vechi. 

“Este vorba despre plata gazului pentru luna octombrie și jumătate din plata pentru noiembrie. S-a produs o separare, întrucât, pentru octombrie, în tarif prețul de achiziție a constituit 150 de dolari, iar noi cumpăram cu 800 de dolari. Lucrăm asupra problemei. Este o prevedere inclusă în protocolul pe care l-am semnat cu “Gazprom”, a mai spus Ceban. 

Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, confirmă că Moldova a primit o notificare pe datorii de la Gazprom. Solicitat de UNIMEDIA, acesta a menționat că Moldovagaz a primit o astfel de scrisoare, însă va reveni cu detalii mâine, după ce va face cunoștință cu documentul.

Amintim că Guvernul Republicii Moldova și Moldovagaz au ajuns la un acord cu Gazprom, în cadrul negocierilor de la Sankt Petersburg pe data de 29 octombrie curent. Contractul a fost semnat pe cinci ani și a intrat în vigoare la 1 noiembrie 2021. Potrivit contractului, prețul de achiziţie este de 450 USD pentru o mie de metri cubi.

Contractul anterior dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat pe 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Ulterior, din cauza deficitului de gaze, a fost declarată iniţial o alertă în sectorul energetic, iar apoi instituită starea de urgență. În octombrie, Moldova a efectuat mai multe achiziții de gaze din surse alternative. Astfel, a fost semnat un contract pentru achiziția de probă a un milion de metri cubi de gaz cu PGNiG din Polonia. Ulterior, ţara noastră a mai cumpărat gaze de la compania olandeză Vitol, Swiss DXT Commodities și Naftogaz din Ucraina.

Sursa: publika.md , UNIMEDIA,

Dosar Media

Ai o noutate?