Foto: Dosar Media

Din rău în mai rău: ce arată ”Raportul de Stare a Țării 2020”

Republica Moldova a intrat nepregătită în pandemia de COVID-19. Problemele de ordin economic și social cauzate de criza pandemică nu au făcut altceva decât să accentueze vulnerabilitățile Republicii Moldova în raport cu principalii indici de determinare a stării țării. Sunt câteva dintre concluziile pe care le fac cei de la Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup” în ”Raportului de Stare a Țării 2020” , ce a fost prezentat în cadrul conferinței MACRO, un eveniment anual, de talie internațională, la care participă decidenți politici și experți, unde se discută idei inovative de natură să susțină modernizarea și dezvoltarea economică a Republicii Moldova. .

Autorii raportului au constatat că în ultimul an, țara noastră și-a înrăutățit poziția la nivel mondial în comparație cu alte state din Europa Centrală și de Est și a stagnat în raport cu statele vecine România și Ucraina.

”Republica Moldova a intrat în pandemia de Covid-19 slăbită și vulnerabilă, având în vedere că exporturile au început să scadă încă în noiembrie 2019, deficitul bugetar prognozat era de 3%, economia avea un nivel scăzut de competitivitate și de libertate economică, iar corupția era înaltă. Firmele și companiile aveau rezerve financiare insuficiente și acces limitat la credite, nivelul de digitalizare era scăzut, iar furnizorii și piețele erau slab diversificate”, declară Adrian Lupușor, directorul executiv al Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup.

Pe lângă criza pandemică, în 2020, Republica Moldova a fost afectată și de o secetă severă, iar suprapunerea acestor două crize va genera o scădere cu până la 7,5% a economiei naționale, ceea ce va duce la o recesiune mai mare decât cea din anul 2009, prognozează autorii Raportului de Stare a Țării 2020.

Valeriu Prohnițchi, director de program la Centrul Analitic Independent Expert-Grup e de părere că  ”din cauza COVID-19, PIB-ul ar putea scădea cu circa 16-17 procente față de scenariul de bază , veniturile bugetare se comprimă cu circa 15%, iar deficitul ajunge la circa 6-7% din PIB. Sectoarele cele mai afectate sunt transporturile (pentru bărbați), HORECA (pentru femei) și serviciile servicii prestate populației. Zona IT suferă și mai puțin, iar unele companii chiar sporesc vânzările”.

O altă constatare a Raportului de Stare a Țării este că în ultimul an s-a acutizat și criza cronică de neîncredere între populație și guvernare, iar acest lucru a dus la sporirea gradului de ignoranță a oamenilor față de măsurile de atenuare și gestionare a pandemiei. În același timp, Guvernul nu a reușit să elaboreze un program complex anticriză pentru populație și mediul de afaceri.

„Republica Moldova a alocat doar 0,5 la sută din PIB pentru compensarea impactului Covid-19, spre deosebire de alte țări din regiune, care au transferat în această direcție între 3 și 5 la sută din PIB. În plus, doar în jur de 8% din sumele promise au ajuns fizic a destinatari, din diverse motive”, a declarat Marcel Spatari, director Syndex România.

Menționăm că Raportul de Stare a Țării 2020 (RST 2020) realizat de Centrul Analitic Independent ”Expert-Grup” în parteneriat cu  Friedrich-Ebert-Stiftung Moldova a fost lansat pe 20 octombrie, în cadrul celei de-a opta ediții a Conferinței MACRO.

 

Dosar Media

Ai o noutate?