Dietele toamnei: La ce ne ajută merele și dovleacul

Dietele toamnei: La ce ne ajută merele și dovleacul

Merele „ard caloriile” și ajută la eliminarea kilogramelor în plus, iar dovleacul (bostanul) purifică și reface ficatul, mai ales dacă este consumat crud. Anume toamna este anotimpul în care putem beneficia de proprietățile acestor alimente-medicament la prețuri moderate.

Coaja mărului este esențială – exact cum ne spuneau bunicii

Un grup de cercetători americani de la Universitatea din Iowa, SUA, au confirmat că merele ajută la dispariția rapidă a kilogramelor de exces.

Substanța care „arde caloriile” se află, potrivit lor, în coaja mărului și se numește acid ursolic. Acesta poate stimula creşterea ţesutului muscular şi ţesutului adipos brun, un tip de ţesut în care grăsimile sunt arse mai rapid.

Se consideră că acidul ursolic menţine un nivel moderat al zahărului în sânge şi împiedică depunerea grăsimilor în zona ficatului. Acidul ursolic se mai găseşte şi în afine, prune, busuioc, oregano şi cimbru.

Dovleacul purifică ficatul și reface întregul organism

Dovleacul purifică și reface ficatul, mai ales dacă este consumat crud, sub formă de salată cu ulei de măsline extra-virgin.

Salata de dovleac crud o preparăm în felul următor: felia de dovleac o dăm prin răzătoarea mai mășcată, adăugăm ulei de măsline, amestecăm și lăsăm compoziția „să se infuzeze” timp de 5 minute. Nu adăugăm nici sare, nici zahăr.

În scop curativ, această salată este bine să o consumăm dimineața, pe stomacul gol.

Dar și consumul de dovleac copt, fiert sau înăbușit este benefic organismului. Nu are multe calorii, nu conține grăsimi saturate, este bogat în fibre, vitamine și minerale.

Dovleacul ajută inima și ochii să funcționeze mai bine, contribuie la refacerea organismului, este recomandat suferinzilor de ulcer și scade riscul de diabet zaharat.

Semințele de dovleac au acțiune energizantă şi antioxidantă, contribuie la eliminarea paraziţilor intestinali, desfundă vasele de sânge, reglează colesterolul, stimulează activitatea rinichilor.

Eleonora Lisnic

Ai o noutate?