Devierile financiare înregistrate de Moldovagaz vor fi incluse în tariful plătit de consumatori, dar ”oleacă mai târziu”

Vicepremierul Andrei Spînu spune că devierile financiare înregistrate de Moldovagaz rezultate din diferența prețului de achiziție și comercializarea gazului pe intern vor fi incluse în tarif, dar nu acum. Spânu mai spune că prețul gazului pe piețele internaționale scade, dar o claritate privind prețul, implicit, tariful la gaz ar putea fi după data de 1 octombrie, scrie politik.md

„Trebuie să vedem care va fi prețul după 1 octombrie. Observăm că pe piața internațională prețul gazului scade sub 2000 de dolari. Noi vom urmări din momentul când va fi clar care va fi prețul, cât este inclus în tarif să vedem devierile, iar ANRE trebuie să decidă pe ce perioadă devierile financiare sunt incluse în tarif. Pot să vă spun că nu se va întâmpla acum pentru a nu pune o presiune și mai mare pe tarif”, a menționat Andrei Spînu.

ANRE și-a modificat propria metodologie de stabilire a tarifelor la gazele naturale  pentru  a interveni prompt în vederea ajustării prețurilor reglementate la condițiile din piață și pentru a evita incapacitate de plată a furnizorilor reglementați.

 La momentul actual, cetățenii achită 22,99 de lei, cu TVA inclus, pentru un metru cub de gaz. Acum un an prețul pentru cub de gaz era de 4,20 lei, de peste cinci ori mai mic.

Dosar Media

Ai o noutate?