Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu este obligată să poarte discuții cu majoritatea de deputați, dacă aceasta s-a constituit, cu privire la desemnarea prim-ministrului Republicii Moldova. Declarația îi aparține fostului președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, și a fost făcută în cadrul emisiunii Punctul pe AZI de la TVR.
„În primul rând în Parlament nu există majoritate parlamentară. S-a constituit doar un grup de deputați care sunt gata să voteze pentru un anumit candidat. Nu cred că putem spune că este greșită sau corectă decizia președintei Maiei Sandu de a o înainta pe Gavrilița”, susține fostul președinte al CC.
Potrivit lui Alexandru Tănase, totuși președintele țării este co-decident, deoarece noi avem republică parlamentară, și nu una prezidențială.
„Conform Constituției, președintele trebuie să poarte discuții cu majoritatea parlamentară. Președintele poate refuza doar o singură dată candidatul, dar astăzi Maia Sandu a venit cu un alt candidat. Noi am avut o situație similară în 2015 când Vladimir Plahotniuc a fost înaintat la funcția de prim-ministru, apoi președintele Timofti a ieșit și a spus motivele pentru care nu poate aproba candidatura acestuia, propunând propriul candidat. Ulterior, s-a creat o majoritate care l-a susținut pe Pavel Filip. Tiomofti a ales să-și anuleze propriul decret atunci. Nu este exclus că se va ajunge la CC pe această chestiune. Dacă există majoritate, președintele nu poate ignora majoritatea deputaților creată, dacă ea există”, a declarat Alexandru Tănase.
Reiterăm că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a anunțat că o înaintează repetat pe Natalia Gavrilița la funcția de prim-ministru al Republicii Moldova.