Deputații Ciubuc și Slusari sar în apărarea agricultorilor: politica fiscală, o lovitură fatală pentru fermieri

Fracțiunea PDM își exprima îngrijorarea vizavi de majorarea cotei TVA de la 8% la 12% la livrarea producției agricole, conform proiectului politicii fiscale pentru următorul an, anunță fostul ministru al Agriculturii, vicepreședintele PD, Nicolae Ciubuc.

”Am avut azi un schimb de opinii cu reprezentanții a 7 asociații de profil, indignate de majorarea poverii fiscale, fără nici o consultare prealabilă cu sectorul dat. Considerăm necesară reevaluarea propunerilor de majorare a poverii fiscale pentru sectorul agricol, în condițiile dificile în care au activat fermierii în acest an”, scrie fostul ministru al Agriculturii, Nicolae Ciubuc.Ciubuc menționează că, ”pe fundalul consecințelor pandemiei, dar și secetei, aceste majorări vor face și mai complicată activitatea agricultorilor.

”În condițiile lipsei consultărilor și dezbaterilor publice pe platforma guvernamentală, vom organiza aceste activități în Parlament, în speranța că vor fi identificate cele mai viabile soluții pentru agricultori. Încă un test pentru fracțiunile parlamentare responsabile”, mai spune Ciubuc.

Și vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, afirmă că ”toate organizațiile sunt extrem de revoltate de proiectul politicii fiscale, în special de propunerile privind majorarea TVA pentru producția agricolă și creșterea drastică a amenzilor pentru antreprenori.

Am rămas perplex că nici Guvernul, nici Ministerului Finanțelor și nici măcar Ministerul Agriculturii nu au avut nici o întrunirea cu reprezentanții sectorului agroalimentar pe subiectul politicii fiscale. După mai multe promisiuni a lui Dodon și Chicu, producătorii agroalimentari au așteptat ca pentru anul 2021 Guvernul vor veni cu soluția pentru uniformizarea cotelor TVA în sectorul agroindustrial. Dar, ne pomenim acum cu o propunere hazardată, care introduce în sector încă o cotă de TVA de 12 % (alături de cele existente 8% și 20 %)”, declară vicepreședintele Parlamentului.

Mai mult ca atât, Slusari afirmă că propunerile privind TVA pentru acest sector, favorizează importatorii de fertilizanți și pesticide și pe cei din agro-holdinguri, cărora li se vor restitui surse financiare de la bugetul de stat.

”Pierdanții sunt agricultorii mici și mijlocii și bugetul de stat. Pentru fermierii care au suferit enorm în urma calamităților, această politică fiscală adoptată ar fi încă o lovitură, posibil fatală. Platforma DA va face totul posibil și imposibil pentru ca să nu fie acceptate în Parlament propunerile dezastruoase ale Guvernului Chicu, legate de TVA și majorarea amenzilor pentru business”, conchide Slusari.

De altă parte, secretarul de stat la Ministerul Finanțelor Dorel Noroc a remarcat că pentru anul 2021 politica bugetar-fiscală prevede diminuarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) în agricultură: pentru fertilizanți minerali, îngrășăminte organice și alte produse utilizate în sectorul agricol.

„La ora actuală, agricultorii atunci când procură îngrășăminte și fertilizanți achită 20 la sută TVA. Dacă această măsură se va adopta, aceștia vor achita doar 12 procente. Acest lucru ar însemna că agricultorii, în anul următor, pe tot parcursul anului ar trebui să economisească peste 200 milioane de lei”, a precizat funcționarul.

Potrivit lui Dorel Noroc, acesta este un pas spre echilibrarea cotelor TVA și eliminarea unor probleme înregistrate în lanțul valoric.

Dosar Media

Ai o noutate?