Parlamentul a aprobat în prima lectură rectificarea bugetului de stat 2022. Această rectificare vine ca urmare a situației dificile pe care o parcurge țara noastră, dar și a schimbărilor care au loc în lume și în regiune.
Guvernul a crescut cheltuielile publice:
- S-a decis majorarea cu 2,45 miliarde lei a cheltuielilor în domeniul protecției sociale pentru a finanța în special acele indexări și majorări ale pensiilor, prestațiilor sociale de care beneficiază oamenii din 1 aprilie – fondul de pensii a crescut în acest an cu 30%.
- Salariul minim în sectorul bugetar se va majora până la 3500 lei la 1 mai.
- Alocarea unei indemnizații unice de 2500 lei pentru veteranii războiului de pe Nistru și a unei indemnizații unice de 10.000 lei pentru veteranii celui de-al doilea război mondial.
- Măsuri de susținere a creșterii economice (majorare cu 700 milioane lei)
- Alocarea cu 250 milioane lei a fondului de subvenționare a agriculturii pentru compensarea parțială a accizelor la motorină.
- Triplarea finanțării programelor de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (de la 115 la 338 milioane lei). Banii vor putea fi oferiți pentru investiții în tehnologie, identificarea surselor alternative de export, transformarea digitală etc. Programul de suport va fi administrat de ODIMM.
- Majorarea cu 200 milioane le a investițiilor pentru eficiență energetică.
- Peste 50 milioane lei vor merge în sprijinul transportatorilor, prin reducerea costurilor autorizațiilor de transport.
În acest context, deputatul PAS Radu Marian a menționat că toate aceste cifre înseamnă, de fapt, susținere a zeci de mii de locuri de muncă și sute de mii de cetățeni.
Investițiile capitale vor crește cu 1.1 miliarde lei, respectiv cu 16.8%. În educație, am alocat 111.8 milioane pentru îmbunătățirea alimentării copiilor în instituțiile educaționale. Pentru reîmpădurire, am alocat 57 milioane lei în plus. Pentru securitate energetică, alocăm pentru prima dată în istorie peste 3 miliarde de lei pentru crearea rezervelor de gaze naturale în România. Șantajul din Est nu va mai fi posibil la iarnă”, a menționat Radu Marian.
Totodată, parlamentarul a menționat că au fost alocat un miliard de lei pentru alocații suplimentare la plata facturilor termoenergetice pentru instituții publice, cum ar fi școli, spitale, grădinițe și alte instituții publice.